Analyse
PSA Bank lanceert twee nieuwe spaarrekeningen 3 jaar geleden - maandag 8 september 2014

PSA Bank, de bank van de Franse autoproducent PSA Peugeot-Citroën, lanceert haar activiteiten in België en biedt twee nieuwe spaarrekeningen aan.

De aangeboden rentevoeten behoren tot de hoogste op de markt maar de bank is volgens ons niet solide genoeg om er uw geld aan toe te vertrouwen. Geef de voorkeur aan de banken die we vandaag aanprijzen.

 

Twee nieuwe rekeningen

De DISTINGO-rekening biedt een basisrente van 1,40 % en een getrouwheidspremie van 0,35 %.
De DISTINGO Plus-rekening geeft een basisrente van 0,50 % en een getrouwheidspremie van 1,50 %.
Er is geen minimumbedrag vereist om van deze rentevoeten te genieten. Er bestaat evenmin een plafond. De bank rekent geen openings-, beheers- of sluitingskosten aan.
Deze twee spaarrekeningen zijn gereglementeerd. Dit houdt in dat de intresten vrijgesteld zijn van de roerende voorheffing (15 %) voor een bedrag van 1 880 euro aan intresten per persoon dit jaar.

 

Veiligheid

De bank beschikt over een zwakke rating bij de kredietbeoordelaars Moody’s (Ba) en Standard & Poor’s (BB). Ter herinnering, de rating meet de financiële soliditeit van de emittent op: hoe zwakker, hoe groter het risico op een faillissement. De twee agentschappen beschouwen PSA Bank als een speculatieve emittent.

 

Die beoordeling is gelinkt aan de moeilijkheden waarmee het moederhuis PSA Peugeot-Citroën te kampen heeft. U moet weten dat de enige activiteit van PSA Bank bestaat uit het verlenen van kredieten voor de aankoop van wagens van de merken Peugeot en Citroën en concessionarissen van de groep. Door de slabakkende wagenverkoop had PSA Finance (dat boven PSA Bank staat) begin 2013 problemen om zich te financieren op de internationale markten waardoor de Franse staat is moeten tussenkomen om het te redden.

 

Vandaag is de financiële situatie uitgeklaard waardoor er op korte termijn geen sprake meer is van een faillissement. De automobielgroep heeft herstructureringen doorgevoerd en geniet, nog voor een bepaalde tijd, van de garantie van de Franse staat. Ten slotte zijn de spaarders beschermd bij een faling door het Franse depositogarantiefonds voor 100 000 euro per persoon.

 

Niettemin is er vandaag geen zekerheid dat de automobielconstructeur op langere termijn alle schaapjes op het droge heeft ondanks de talloze herstructureringsmaatregelen. Bij nieuwe moeilijkheden zou de bank opnieuw onder druk kunnen komen. Hebben spaarders nood aan dit extra risico terwijl het risico verbonden aan « klassieke » banken reeds zo hoog ligt? Ook al genieten ze van een bescherming van 100 000 euro? Voor het kleine beetje extra rendement dat PSA Bank biedt tegenover andere banken die volgens ons steviger lijken, denken we niet dat dit de moeite waard is. Mijden dus.

 

 

Deel dit artikel