Analyse
Zwakke rente: welke spaarstrategie volgt u het best? 4 jaar geleden - woensdag 21 mei 2014

In de grote banken krijgt u op uw spaarrekening hoogstens 0,65 %. Elders heeft u in het beste geval recht op 2 %. Wat kunt u als spaarder in hemelsnaam doen?

Met een nog altijd zwakke economische groei in Europa en zeer lage inflatieverwachtingen denkt de Europese Centrale Bank (BCE) na over de best mogelijke instrumenten om zowel de economie als de inflatie aan te zwengelen.

 

Negatieve rente?

De ECB is ongerust over de lage inflatie en heeft een nieuwe monetaire versoepeling in het vooruitzicht gesteld. Een idee dat op de markten op handengeklap werd onthaald maar die niet gemakkelijk in de praktijk zal kunnen worden gebracht. Gezien de leidende rentevoet op slechts 0,25 % staat, heeft de ECB weinig instrumenten ter beschikking om dit te doen.

 

De ECB overweegt bvb. negatieve rentevoeten om sparen te ontraden en mensen tot consumeren en investeren aan te zetten. Concreet zullen banken moeten betalen om hun enorme cashhoeveelheden, in alle veiligheid bij de ECB onder te brengen. Hoewel het weinig waarschijnlijk is dat banken op hun beurt een negatieve rente zullen ‘geven’ op spaarrekeningen, toch zal die ECB-maatregel ongetwijfeld op het rendement op spaargeld wegen.

 

Herstel via kredieten?

Wil men dat kredieten worden goedgekeurd door de banken dan zal de privésector die effectief moeten aanvragen. Bedrijven uit de sterke eurolanden beschikken echter over aanzienlijke oorlogskassen. Ondernemingen uit de zwaarst getroffen eurolanden blijven daarentegen hoge rentevoeten betalen die op hun concurrentiekracht wegen. De ECB moet proberen om deze rentevoeten te doen dalen. De productiecapaciteit van de bedrijven is gezien de vrij zwakke groei echter ruim voldoende waardoor er niet echt nood is aan investeringen. Ook gezinnen staan niet te popelen om kredieten aan te gaan gezien de werkloosheid en de stagnatie van de koopkracht.

 

Monetaire versoepeling

Terwijl negatieve rentevoeten geen mirakeloplossing zijn, zal ook kwantitatieve versoepeling op zijn Amerikaans de nodige problemen met zich meebrengen. In de VS kan de Federal Reserve zijn toevlucht zoeken tot geldcreatie om onder meer obligaties uitgegeven door de Amerikaanse staat te kopen. Hierdoor houdt ze de rentevoeten op een laag niveau. Maar aangezien in de eurozone geen eurobonds bestaan die samen door alle eurolanden zijn uitgegeven zal de aankoop van staatspapier door de ECB problemen geven.

 

De euro: het ultieme wapen?

Het belangrijkste dat de ECB vandaag kan doen, is lage rentevoeten voor een zeer lange periode beloven en een overvloed aan liquiditeiten in het vooruitzicht stellen. Het is een feit dat een dergelijke politiek vooral de financiële markten ten goede zal komen (aandelen en obligaties) en niet de reële economie. Het risico op zeepbellen (in vastgoed bvb.) zal zeker aanwezig zijn. Maar dit zou ook een belangrijk extra gevolg kunnen hebben: een daling van de euro.

 

Met hogere rentevoeten in de VS dan in Europa zullen beleggers eerder geneigd zijn om in Amerikaanse activa te beleggen. Dit zou goed zijn voor de concurrentiekracht van de eurozone. Het valt natuurlijk te bezien of onze handelspartners een dergelijke depreciatie zullen aanvaarden.

 

Hoe kunt u nu het best uw spaargeld laten renderen?

Gullere spaarrekeningen

Hoewel de rente op de meeste spaarrekeningen nu erg zwak is, is een daling tot « nul » weinig waarschijnlijk. We denken niet dat de banken het risico willen lopen om de 250 miljard euro die vandaag op de rekeningen staan, en voor een goedkope financiering zorgt, te zien wegvloeien.
Bepaalde banken bieden echter tot vier keer meer dan bij de grootbanken. Al moet alles online gebeuren, durf de stap te zetten.

 

Niet meer dan nodig

Gezien de huidige zwakte van de spaarrentes verrijkt u vooral uw bank indien u te veel geld op uw spaarrekening zet en niet uzelf. We raden dan ook aan om enkel uw veiligheidsbuffer op uw spaarrekening aan te houden (goed voor 6 à 12 maanden loon). Bekijk voor de rest andere beleggingsmogelijkheden.

 

Durf te beleggen

Stort u niet op het eerste beleggingsvoorstel met op het eerste zicht een aantrekkelijk rendement. En hou rekening met uw beleggingshorizon en het risiconiveau dat u verdraagt en wenst te dragen.
– Als u minder dan 5 jaar het geld kan missen, is de spaarrekening de enige oplossing om uw geld goed te beleggen.

Raadpleeg onze favorieten
– Heeft u minstens 5 à 8 jaar voor u en wenst u geen risico te nemen dan kunt u kiezen voor een goede spaarverzekering. Op langere termijn levert die immers meer op dan een spaarrekening. Onze voorkeur gaat naar het Waarborgfonds van AFER Europe dat interessante instapkosten biedt aan Test-Aankoop invest-abonnees. Deze belegging heeft vorig jaar een rendement van 3,36 % opgeleverd. Dit was de beste prestatie van de markt. 
–  En als u zich wat risico kunt veroorloven en uw beleggingshorizon voldoende lang is (minimum vijf jaar), dan is een gediversifieerde portefeuille samengesteld uit fondsen een interessante optie.

Deel dit artikel