Analyse
MeDirect: Maltese of Belgische waarborg 4 jaar geleden - donderdag 13 maart 2014

U heeft een spaarrekening bij MeDirect en een termijnrekening bij de Maltese moedermaatschappij: hoe zit het met de waarborg, de roerende voorheffing en uw belastingaangifte?

Dubbele waarborg of niet?

De online bank MeDirect is een bijkantoor van de Maltese bank Mediterranean Bank.
Dit betekent dat zowel op MeDirect als op de moedermaatschappij in Malta het Maltese systeem van toepassing is. Aangezien Malta deel uitmaakt van de Europese Unie gelden dezelfde beschermingsvoorwaarden, namelijk 100 000 EUR per bank en per persoon.

 

U kan evenwel niet steunen op een dubbele depositogarantie. Voor uw spaarrekening en uw termijnrekening samen geniet u in totaal van een garantie van 100 000 EUR. Indien MeDirect evenwel een Belgisch filiaal van de Maltese bank was geweest dan zou het Belgische depositogarantiesysteem van tel zijn geweest.

 

Andere voorbeelden van bijkantoren van buitenlandse financiële instellingen in België zijn onder andere Fortuneo, Deutsche Bank, Evi en Triodos Bank België. Hebt u dus zowel bij het bijkantoor in ons land als bij de moedermaatschappij een rekening dan geniet u slechts één keer van de waarborg van 100 000 EUR.

 

Aangeven?

In ons land moet u aangeven welke intresten u hebt verkregen op de Maltese rekening (bij de Maltese bank Mediterranean Bank), na afhouding van een eventuele bronheffing in Malta. De roerende voorheffing zal 25 % bedragen. Malta zal zoals de Europese richtlijn rond spaarfiscaliteit aanduidt de Belgische fiscus informeren over de gestorte intresten.
Rekeninghouders bij het Belgische MeDirect moeten natuurlijk geen aangifte doen.

 

Deel dit artikel