Analyse
Spaarrekeningen: hoe optimaal profiteren? 4 jaar geleden - donderdag 27 februari 2014

Hoe kunt u ten allen tijde van de spaarrekening met de hoogste renteopbrengst op de markt genieten?

Wilt u uw spaargeld optimaal laten opbrengen, raadpleeg onze favorietenlijst

 

Hoge getrouwheidspremie

De spaarrekeningen met een hoge getrouwheidspremie bieden de hoogste absolute renteopbrengst als u natuurlijk de voorwaarden die eraan verbonden zijn tot in de puntjes opvolgt.
– De spaarrekening van CKV biedt 2,20 % (basisrente 1 % + getrouwheidspremie van 1,20 %),
– de getrouwheidsrekening van Evi 2,10 % (0,60 % + 1,50 %)
– en de Plus Fidelity van Fortuneo 2 % (0,50 % + 1,50 %).

 

Als u op woensdag 26 februari geld op één van die drie spaarrekeningen plaatst, dan zit u wel voor 12 maanden vast, tot 26 februari 2015, want zo lang duurt het om die premie, de belangrijkste component van de verloning van deze spaarrekeningen, binnen te halen. Gedurende die 12 maanden kan die premie evenwel niet zakken ook al verlaagt de bank die tussentijds. Dit is trouwens het geval bij CKV dat op 1 maart zijn getrouwheidspremie zal terugschroeven van 1,20 % naar 0,90 %. Maar aangezien u op 26 februari stort, krijgt u nog die 1,20 % voor twaalf maanden toegewezen. Als er tussentijds een verlaging van de basisrente zou komen dan gaat u die wel direct voelen.

 

Minder soepel

Wilt u de hoogste opbrengst dan zal u dus vrede moeten nemen met een lagere flexibiliteit. Uw geld staat immers in theorie vast voor één jaar. U zou deze spaarrekening kunnen vergelijken met een termijnrekening van 1 jaar (waar u niet zomaar uit kunt stappen) met als grote verschil dat de basisrente op de spaarrekening nog tussentijds kan dalen terwijl de rente op een termijnrekening vastligt tot de vervaldag.

 

Na die 12 maanden kunt u dan wel direct uitkijken naar de best renderende spaarrekening op dat moment. Als u uw spaarrekening stopzet, krijgt u direct uw geld én intresten. Het grote nadeel van deze spaarrekeningen is dat indien de rentevergoedingen bijvoorbeeld binnen zes maanden fors zouden stijgen, u niet meteen kunt overstappen.

 

Alternatief

De ME3-rekening van de kersverse onlinebank MeDirect biedt slechts één rentevoet namelijk 2,80 % bruto. Aangezien het geen gereglementeerde rekening is, moet een roerende voorheffing van 25 % worden betaald waardoor netto 2,10 % overblijft, ongeveer evenveel als hetgeen de drie voorgaande spaarrekeningen opleveren.

 

Het geld dat u op deze spaarrekening plaatst, kunt u drie maanden na aanvraag opnemen. U hoeft dus geen twaalf maand te wachten omdat er geen getrouwheidspremie is. U kunt met deze spaarrekening dan ook sneller op de bal spelen indien een nieuwe speler met hogere tarieven op de markt zou komen, een bestaande speler zijn rentevoorwaarden zou optrekken of MeDirect zelf zou beslissen om zijn tarief terug te schroeven.

 

Deel dit artikel