Analyse
BNP Paribas Fortis: dezelfde identieke spaarrekeningen? 4 jaar geleden - donderdag 19 december 2013

De rentevergoeding op de klassieke en de onlinespaarrekening bij BNP Paribas is hetzelfde. Waarom biedt de bank twee rekeningen aan met dezelfde rentevoorwaarden?

Midden januari 2014 zal BNP Paribas Fortis orde op zaken stellen.

 

Verdwijntruc

Beide spaarrekeningen bieden inderdaad dezelfde (totaal oninteressante) voorwaarden: een basisrente van 0,50 % en een getrouwheidspremie van 0,10 %. Dit is al het geval sinds oktober 2012 toen BNP Paribas Fortis de rentevergoeding op beide rekeningen gelijkschakelde.

 

Midden januari 2014 gaat BNP Paribas Fortis echter de stekker uit de onlinespaarrekening trekken. Deze zal automatisch worden omgezet in een klassieke spaarrekening. Hierdoor creëert het extra ruimte om nieuwe spaarrekeningen aan te bieden want een bank mag immers maximum zes verschillende spaarrekeningen aanbieden. BNP Paribas Fortis blijft alvast niet bij de pakken zitten en hield op 13 december de spaarrekening ‘Woonsparen’ boven het doopvont.

 

Waarom?

Het is geen uitzondering dat banken een onlinespaarrekening uit de grond stampen en die in eerste instantie interessante voorwaarden meegeven. Hierdoor kunnen ze spaarders aan zich binden die dreigden de bank te verlaten om interessantere rekeningen van (nieuwe) onlinebanken op te zoeken.

 

Maar naarmate de tijd vordert daalt de vergoeding op de onlinespaarrekening om dan uiteindelijk te eindigen op het niveau van een veel minder aantrekkelijke rekening. Eenmaal dit stadium bijna bereikt, creëert de bank een nieuwe spaarrekening met aantrekkelijkere voorwaarden. Zo ging BNP Paribas Fortis eind 2009 van start met de nieuwe onlinerekening Premium (vandaag basisrente van 0,40 % en getrouwheidspremie van 1,10 % op voorwaarde dat er 15 000 EUR op de rekening staat).

Deel dit artikel