Analyse
Sparen voor uw kinderen 4 jaar geleden - dinsdag 27 augustus 2013

U wilt graag wat spaarcenten opzijzetten voor uw kind, kleinkind of petekind. Maar u wilt toch nog even de controle over dat geld behouden… Daarvoor bestaat een oplossing.

Een spaarrekening met derdenbeding biedt in zo'n context een praktische oplossing.
Kies voor een rekening met goede voorwaarden:
–  de Rabo Gift Account biedt een basisrente van 0,30 % en een getrouwheidspremie van 1,50 %.
–  De Start2Save4-rekening bij KBC biedt 1 % basisrente en 1 % getrouwheidspremie. Het globale rendement ligt dus hoger dan bij Rabobank, maar u kunt wel maar maximaal 500 euro per maand op storten via het systeem van automatisch sparen dat u op elk moment kunt stopzetten.

 

Het probleem

Het is begrijpelijk dat mensen willen sparen voor kinderen, kleinkinderen of misschien ook andere kinderen in hun omgeving om hen "een goede start" te geven in het leven. Met geld dat u op een rekening plaatst die werd geopend op naam van een minderjarige doet u achteraf echter niet zomaar wat u wilt. Soms is zelfs de toestemming van een vrederechter nodig als u geld van zo'n rekening wilt opnemen of als u zo'n rekening wilt afsluiten. En als u niet de mama of papa bent (maar de oma, opa, oom, tante, enz.) verliest u zelfs alle controle.

 

Daarnaast weet u ook nooit zeker dat het kind het geld verstandig zal gebruiken als het meerderjarig wordt. Niet iedereen is volwassen op 18 jaar... Om dat te vermijden kunt u sparen op een rekening op uw naam, en het geld dan later afstaan op een moment dat u geschikt lijkt. Maar die mogelijkheid bestaat niet noodzakelijk voor bijv. grootouders die bij hun overlijden niet zeker weten of het geld dat ze hebben gespaard wel bij het kind zal terechtkomen.

 

Derdenbeding

–  Een zogenaamde spaarrekening met derdenbeding biedt in zo'n context een praktische oplossing. Wanneer u zo'n rekening opent, duidt u een begunstigde en het moment waarop u wilt dat de centen aan het kind ten goede komen (18 jaar, 25 jaar...) Zolang die vooropgestelde einddatum niet is bereikt, kunt u nog alle parameters van de rekening wijzigen. U kunt geld afhalen, de vooropgestelde einddatum wijzigen, tot zelfs de begunstigde wijzigen of schrappen.
–  Op de voorziene einddatum wordt de begunstigde dan de rechtmatige eigenaar van het geld en van dan af kunt u zelf niet meer tussenkomen in het beheer ervan.
–  Als u zou overlijden voor die einddatum, dan wordt de rekening geblokkeerd en worden het kapitaal en de intresten op de door u voorziene einddatum overgemaakt aan de begunstigde. U weet dus zeker dat het geld bij de juiste persoon terechtkomt maar die zal er wel successierechten op moeten betalen. Dat is ook zo als u sterft binnen een termijn van 3 jaar na de einddatum waarop het kind uw geld kreeg. Om de successierechten te vermijden (die hoog oplopen bij een verdere graad van verwantschap), kunt u de rekening kort voor de voorziene einddatum laten registreren als schenking. U betaalt dan wel registratierechten (3 tot 7 %, afhankelijk van uw woonplaats) en u verliest het recht om de modaliteiten van de rekening nog te wijzigen.

 

Deel dit artikel