Analyse
Crelan: Landbouwkrediet en Centea smelten samen 5 jaar geleden - woensdag 12 september 2012

Voor de klanten zal enkel de naam veranderen.

In 2011 heeft het Landbouwkrediet Centea overgenomen en het stond toen in de sterren geschreven dat het tweetal niet naast elkaar zouden blijven opereren. Sindsdien groeiden beide filialen naar elkaar toe en nu heeft de fusieproject een concrete datum en naam gekregen: op 4 april 2013 smelten de twee groepen samen in Crelan.

 

Niet in een vingerknip

De integratie van Centea in het Landbouwkrediet is eigenlijk al gestart de dag dat het in 2011 werd overgenomen van de KBC-groep. En hoewel de twee groepen vrij complementair zijn, komt toch heel wat bij een fusie kijken. Op alle vlakken moeten de violen worden gelijkgestemd zoals op het vlak van interne processen, dienstverlening, IT-platformen enz. De voorbije maanden werden ook de producten van het tweetal meer en meer op dezelfde leest geschoeid. Zo bieden spaarrekeningen van beide groepen kort exact dezelfde tarieven.

 

Verwacht

Het lag dan ook in de lijn der verwachtingen dat het tweetal onder één en dezelfde naam zou gaan opereren. Op 4 april 2013 wordt dit in de praktijk omgezet door middel van een juridische fusie en een naamswijziging in Crelan. De naam verwijst naar de twee spelers. Crelan is niet volledig nieuw want het Landbouwkrediet bouwde reeds een fondsengamma uit onder dezelfde naam.
Naast de naamswijziging zal het aantal filialen ook vrij drastisch slinken. Op plaatsen waren de twee filialen nog apart (en naast elkaar) actief zijn, zullen kantoren sneuvelen. Er wordt gerekend dat tussen de 15 à 20 % ervan zal verdwijnen. Voor de klanten (en de coöperanten) zal er uiteindelijk niets veranderen. Enkel de namen van de producten zullen veranderen maar de inhoud zal hetzelfde blijven.

 

Deel dit artikel