Analyse
Hoe veilig is mijn bank? 5 jaar geleden - woensdag 29 augustus 2012

Kan een bank in ons land failliet gaan? Sinds de lotgevallen van Fortis en Dexia durven weinigen die vraag nog met zekerheid negatief te beantwoorden. De banken versterken intussen hun eigen vermogen, maar zoiets vraagt tijd.

Bank X veiliger dan bank Y?

De kredietbeoordelaars (in de tabel Standard & Poor's) kennen aan de meeste van de banken die actief zijn in België nog een goede rating toe, met uitzondering van Credit Europe Bank en DHB Bank. Toch werden veel ratings teruggeschroefd en zelfs Rabobank verloor zijn triple A-rating. Een goede rating is evenwel geen garantie op een goede gezondheid van de bank (Fortis en Dexia hadden een goede rating vóór hun redding).

 

De relevantie van de ratings wordt vaak op de korrel genomen, maar ze zijn hoe dan ook toch een indicator: ze bieden een globaal beeld van de situatie op een gegeven moment, en ze maken het mogelijk om te ontdekken waar er problemen zouden kunnen rijzen (een slechte rating betekent trouwens ook niet dat de bank sowieso failliet zal gaan). Enkel en alleen op basis van de rating beweren dat uw centen veiliger zitten bij bank X dan bij bank Y, dat doen we echter niet. Is Argenta (BBB+), dat tot op heden de crisis goed trotseert, minder veilig dan Belfius (A-) omdat haar rating lager is? En wat dan te denken van de banken zonder rating? Zijn die per definitie riskanter? Dat zouden we niet durven te beweren. Vaak worden kleinere banken uitstekend beheerd en tonen ze zich goed bestand tegen de crisis.

 

Diversifieer!

Vandaag waken de financiële autoriteiten (NBB) over de gezondheid van onze banken. En al is er ook op dat vlak nog ruimte voor verbetering, zij zijn hoe dan ook het best geplaatst om een oordeel te vellen. Om de spaarders gerust te stellen, werd het plafond van het depositogarantiesysteem opgetrokken tot 100.000 euro per persoon en per bank. De beste manier om uw spaarcenten te beschermen, hebt u dus zelf in handen, met name door ze te spreiden over diverse banken!

 

(1) AAA: maximale solvabiliteit; AA: zeer goede solvabiliteit; A: goede solvabiliteit; BBB: matige solvabiliteit; BB (Ba2 bij Moody's): speculatieve belegging B: erg speculatieve belegging; CCC, CC en C: substantieel risico op wanbetaling; D: situatie van wanbetaling.
(2) De bescherming bedraagt 100 000 euro per persoon en per bank. Het Duitse systeem voorziet een hoger plafond.

 

RATING VAN DE BANKEN
Bank
Rating S&P (1)
Depositogarantie-
systeem (2)
ABK  Bank
-
België
ABN AMRO
A+
Nederland
Argenta
BBB+
België
AXA
A+
België
Banca M. Paschi
BBB-
België
Bank van De Post
-
België
Banque CPH
-
België
Belfius
A-
België
BKCP
A+
België
BNPP Fortis
AA-
België
CBC
A-
België
Centea
-
België
Citibank
A+
België
Centrale Kredietverlening (CKV)
-
België
Credit Europe
Ba2 (Moody's)
Nederland
Delta Lloyd
A
België
Deutsche Bank
A+
Duitsland
DHB Bank
Ba2 (Moody's)
Nederland
Europabank
-
België
Fintro
AA-
België
Fortuneo
A+
Frankrijk
Goffin Bank
-
België
ING
A+
België
KBC
A-
België
Keytrade Bank
-
België
Landbouwkrediet
-
België
NIBC Direct
BBB-
Nederland
OBK Bank
A+
België
Optima
-
België
Rabobank.be
AA
Nederland
Record Bank
A+
België
Triodos
-
Nederland
VDK Spaarbank
-
België

Deel dit artikel