Analyse
CET in handen van CPH 6 jaar geleden - woensdag 18 juli 2012

De voorbije jaren zijn verschillende kleine banken in handen gekomen van grotere entiteiten. Het feit dat de Caisse d'épargne de Tournai onder de vleugels van Crédit Professionnel du Hainaut terechtkomt, toont aan dat die tendens nog niet ten einde is.

Schaalvergroting

De voorbije jaren was schaalvergroting geen vies woord, verschillende kleinere banken werden overgenomen door grote entiteiten of zochten er zelf onderdak. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Keytrade Bank dat bij het Landbouwkrediet kwam, OBK Bank dat door BKCP werd overgenomen en het Antwerps Beroepskrediet (ABK) dat door Bank van Breda werd ingelijfd. Sommige banken waren te klein geworden en hadden het te moeilijk om zich staande te houden tussen de grotere jongens.

 

Klein maar niet fijn

Dat de kleinste (spaar)bank van het land, Caisse d'épargne de Tournai (CET), hetzelfde lot zou moeten ondergaan, stond dan ook in de sterren geschreven. De toenmalige CBFA (nu FSMA), die toen toezichthouder van de banksector was (nu zijn die taken overgenomen door de Nationale Bank), had enkele jaren terug geoordeeld dat de bank te kleinschalig en te weinig gediversifieerd was om zelfstandig te blijven. Van solvabiliteitsproblemen was er evenwel geen sprake. Er moest dus naar een partner worden gezocht en nu is die gevonden in Crédit professionnel du Hainaut of beter bekend onder CPH. Voor de klanten (zo’n 35.000) verandert er voorlopig niets.

 

Deel dit artikel