Analyse
Spaarrekening: welke formule kiezen? 6 jaar geleden - woensdag 20 juni 2012

NIBC Direct biedt mooie voorwaarden op zijn spaarrekeningen. Maar hoe kiezen tussen een hoge basisrente of een hoge getrouwheidspremie?

Zetten we de twee spaarrekeningen naast elkaar dan krijgt u op de gewone spaarrekening van NIBC Direct een totaalrendement van 2,50 % (2 % basisrente + 0,50 % getrouwheidspremie) en bij de getrouwheidsrekening 3 % (1,50 % basisrente + 1,50 % getrouwheidspremie). Het volstaat echter niet om zomaar de basisrente en de getrouwheidspremie op te tellen. Zomaar concluderen dat de spaarrekening met het hoogste totaalrendement, dus de getrouwheidsrekening van NIBC Direct de beste is, is de waarheid geweld aandoen.
Voor de juiste keuze van een spaarrekening, maak gebruik van
onze rekenmodule. 

 

Opnemingen of niet

Bent van u van plan om van tijd tot tijd een bedrag van de spaarrekening te halen dan bent u beter af met de rekening met de hoge basisrente. U zal immers altijd een groot deel van de getrouwheidspremie, die nog niet verworven is, verliezen. Neemt u bijvoorbeeld in augustus 2013 al het geld van uw spaarrekening op dan zal de getrouwheidspremie van alle stortingen vanaf september 2012 tot de laatste storing in juli 2013 geen getrouwheidspremie krijgen. Aangezien dit de helft van de vergoeding is op de getrouwheidsrekening scheelt dit een aardige slok op de borrel. Hoe hoger de basisrente, hoe hoger het rendement in dit geval aangezien u die basisrente altijd verwerf ook al heeft het geld slechts een maand op uw spaarrekening gestaan.

 

18 maanden, 24 maanden…

Wanneer u uw geld 18 maanden onaangeroerd laat komt de getrouwheidsrekening op gelijke hoogte van de gewone spaarrekening en na twee jaar neemt ze de fakkel over. U moet dus uw regelmatige gespaarde centen meer dan twee jaar laten staan vooraleer de getrouwheidsrekening meer zal beginnen opleveren. Als u na 24 maanden uw rekening sluit dan zal laatstgenoemde 3 688,35 EUR opleveren (op voorwaarde natuurlijk dat u elke maand 150 EUR stort en dat NIBC tussentijds zijn rentetarieven niet aanpast) en de gewone spaarrekening 3686,13 EUR. Een beperkt verschil, die wel verder toeneemt in de tijd.

 

Deel dit artikel