Analyse
Wat bij forse verlaging getrouwheidspremie? 6 jaar geleden - woensdag 23 mei 2012

Banken verlagen vooral de basisrente van hun spaarrekening. Maar welke acties moet de trouwe klant ondernemen als zijn bank fors aan die premie zou beginnen sleutelen?

Het komt er op aan om u goed te informeren wanneer de getrouwheidspremie is verworven.

 

Basisrente eerst

De laatste maanden hebben verschillende banken de tarieven op hun spaarrekeningen verlaagd en vooral in de basisrente werd het mes gezet. We schreven eerder reeds dat banken een dergelijke verlaging direct voelen in hun afrekening (de spaarder ook trouwens) omdat van zodra de basisrente daalt, ze direct van dag 1 minder intrest op de spaargelden moeten betalen. Een lagere getrouwheidspremie brengt minder direct voordeel op voor de financiële instelling omdat de neerwaartse aanpassing slechts geleidelijk gebeurt.

 

Wat te doen?

Voorlopig laten de meeste banken de getrouwheidspremie ongemoeid of wordt die verlaagd met een symbolische 0,10 %. Maar het is niet uitgesloten dat als de Europese Centrale Bank haar leidende rentevoet verder zou verlagen ook de premie het lot van de basisrente zal ondergaan en de banken die fors gaan verlagen. Als dat gebeurt en uw spaarrekening ook wordt getroffen dan komt het erop aan om goed te weten wanneer u de getrouwheidspremie precies hebt verworven (twaalf maanden na de storting). Eenmaal de premie binnen kunt u andere (en lucratievere) oorden gaan opzoeken. U kunt dan direct na die bewuste twaalf maanden de rekening afsluiten en overstappen. De getrouwheidspremie en de basisrente worden dan direct uitbetaald in plaats van op het einde van het jaar.

 

Voorbeeld

Stel u hebt een rekening met hoge getrouwheidspremie op 30 juli 2011 geopend en er een storting op uitgevoerd. De getrouwheidspremie die toen geldig was, blijft van toepassing tot 30 juli 2012, de dag dat u de premie zal hebben verworven. Als uw bank voor 30 juli 2012 de premie niet substantieel of zelfs totaal niet heeft verlaagd dan blijft u gewoon zitten. De premie staat immers op 30 juli 2012 opnieuw voor een jaar vast, tot 30 juli 2013. U hebt dus de getrouwheidsvergoeding vastgeklikt.
Wat als de bank op 30 mei 2012 de getrouwheidspremie fors verlaagt? Deze tussentijdse neerwaartse aanpassing heeft voor u niet direct gevolgen. Pas na 30 juli zal u deze daling voelen dan wordt immers uw getrouwheidspremie aangepast. Als u dan ergens anders betere voorwaarden krijgt, dan kunt u uw spaarrekening direct na 30 juli afsluiten en krijgt u de premie en basisrente direct uitbetaald. U kunt u zich dan op een andere spaarrekening van een hogere getrouwheidspremie verzekeren voor twaalf maanden.

 

Deel dit artikel