Analyse
Favoriete spaarrekeningen: hoe lang nog hogere rente? 6 jaar geleden - vrijdag 4 mei 2012

Wanneer precies banken hun rentetarieven zullen terugschroeven, is niet te voorspellen.

Hoe hoog schatten wij de kans dat de spaarrekeningen van onze favorietenlijst ook hun rentetarieven zullen verlagen? Wanneer? Zullen ze favoriet blijven? 

Voor een verstandige keuze, maak gebruik van onze rekenmodule.

 

Daling

Wanneer precies de banken hun rentetarieven zullen terugschroeven, is niet te voorspellen. Maar één ding is zeker, als de rentevoeten van de Europese Centrale Bank, referentie voor spaarrekeningen, op het huidige zeer lage niveau blijven (en zo ziet het er naar uit) dan zullen ook de drie instellingen die u aanhaalt overstag moeten gaan en hun tarieven verlagen. Maar voor NIBC Direct en Fortuneo is dat niet voor direct. Beide hebben immers voor een bepaalde periode een rentegarantie gegeven en kunnen daar niet van afwijken. Zo waarborgt NIBC Direct de tarieven op zijn twee spaarrekeningen tot minstens 30 juni. Fortuneo van zijn kant garandeert de rentevoeten op de Plus Fidelity rekening tot 30 juni. Eenmaal die periode voorbij is het niet ondenkbaar dat ook zij hun tarieven zullen verlagen.
Rabobank.be, dat geen garanties biedt, heeft alvast een rentedaling aangekondigd

 

Kostenstructuur

Eén ding is echter zo goed als zeker. De drie instellingen zullen hoger dan gemiddelde tarieven kunnen blijven aanbieden omdat ze een veel lagere kostenstructuur hebben dan andere banken. Het zijn onlinebanken die nauwelijks tot geen bankfilialen hebben. Ze hangen daarenboven af van een buitenlandse moedermaatschappij waarvan ze veel diensten (zoals informatica,…) tegen een lage kost kunnen ‘aftappen’.
De kans is dus vrij groot dat, ook al verlagen ze de rentevoorwaarden, hun spaarrekeningen in onze favorietenlijst zullen blijven.

 

Deel dit artikel