Analyse
Dexia Bank wordt Belfius 6 jaar geleden - donderdag 1 maart 2012

Dexia Bank wordt omgedoopt, om verwarring met Dexia Holding te vermijden.

De voorbije weken regende het negatieve berichten rond Dexia Holding. Monsterverliezen, wankele staatsgaranties en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Bovendien blijft van het aandeel niet veel meer over. Moet ik nu voor mijn tegoeden gaan vrezen bij Dexia Bank?

 

Twee aparte entiteiten

Neen, want Dexia Bank, waar u uw tegoeden aanhoudt, en Dexia Holding zijn twee verschillende juridische entiteiten. Dexia Bank is eind vorig jaar genationaliseerd en gaat nu door het leven als staatsbank. Het beursgenoteerde Dexia Holding van zijn kant bestaat uit een portefeuille van obligaties, kredieten en buitenlandse filialen die te koop staan. En het is nu net in die portefeuille waar de problemen en de verliezen zich blijven opstapelen. Maar dit staat los van Dexia Bank. Ware het niet voor enkele leningen die Dexia Bank nog aan de holding heeft uitstaan, dan zouden de twee entiteiten niets meer gemeen hebben. De bedoeling is overigens die leningen geleidelijk te laten uitdoven.

 

Belfius

Vanaf 1 maart hebben de twee entiteiten ook geen gemeenschappelijke naam meer. Want Dexia Bank is omgedoopt tot Belfius Bank & Verzekeringen, net om te vermijden dat de naam Dexia te pas en te onpas wordt gebruikt en verwarring en onrust zaait bij de klanten van Dexia Bank. Klanten die de voorbije weken trouwens massaal geld hebben weggehaald bij de bank. Het mag niet verbazen dat de directie zo’n vaart achter de naamswijziging heeft gezet.

 

U hoeft zich dus geen zorgen te maken en dient geen stappen te ondernemen. Ten eerste zit uw bank onder de vleugels van de staat. Deze laatste kan financieel bijspringen indien de bank geld zou nodig hebben, wat voor het ogenblik niet het geval is. Ten tweede zijn uw tegoeden tot 100 000 EUR bij de bank gewaarborgd door het depositogarantiefonds. Ten derde zal de naam Belfius vrij snel gemeengoed worden en zal u binnenkort de link niet meer leggen met Dexia Holding waardoor onheilsberichten rond laatstgenoemde u niet meer van uw stuk zullen brengen. Ook wij zullen vanaf nu enkel nog de naam Belfius gebruiken als we het over Dexia Bank hebben.

 

Praktische implementatie

Het is niet omdat Dexia Bank is omgedoopt in Belfius dat meteen alle producten, administratie, kantoren en dergelijke direct zullen uitgerust zijn met de nieuwe naam en het nieuwe logo. De overgang van Dexia Bank naar Belfius zal in verschillende stappen gebeuren en enkele maanden in beslag nemen. Nieuwe producten en diensten krijgen vanaf midden maart al de nieuwe naam aangemeten. De bankautomaten in de kantoren krijgen vanaf 18 maart het nieuwe logo aangemeten. In de tweede helft van april worden de ramen van de kantoren met het nieuwe logo voorzien. Midden juni wordt dan gestart met een geleidelijke vernieuwing van alle kantoren, zowel binnen als buiten. De website wordt midden maart in een nieuw kleedje gestopt. Tegen midden juni ten slotte zouden alle verwijzingen naar Dexia-producten onder andere op documenten, in publicaties, op kaarten en dergelijke moeten zijn verdwenen.

 

Deel dit artikel