Analyse
Spaarrekening openen in Nederland 6 jaar geleden - woensdag 8 februari 2012

Kan een Nederlandse bank de opening van een spaarrekening weigeren aan een Belgische staatsburger?

Vraag van onze lezer

Met het oog op een beter rendement voor mijn spaarcenten, was ik van plan een spaarrekening te openen in Nederland. Ik woon namelijk op een boogscheut van de grens. Na wat persoonlijk onderzoek viel mijn oog op OHRA (onderdeel van Delta Lloyd) dat een spaarrekening met een rentevoet van 2,90 % aanbiedt. Maar bij die bank kreeg ik een njet op het rekwest omdat ik niet in Nederland woon. Kan dit zomaar in de Europese eenheidsmarkt?

Ons antwoord

 

Niet overal mogelijk

De meeste (kleine) instellingen kiezen er bewust voor om enkel klanten aan te nemen die een woonplaats hebben in Nederland. Ze wijzen de hoge administratieve kosten om andere procedures in te stellen voor de fiscale behandeling van niet-ingezetenen met de vinger. Een kost die hoog kan oplopen voor kleinere spelers. Bij sommige groepen speelt een andere reden mee. Ze zijn al actief op de Belgische markt, en willen niet dat een filiaal in één land kannibalisme pleegt op de markt van een filiaal in een andere land.

 

De grote instellingen (zoals KBC en ABN Amro) daarentegen laten wel buitenlanders toe. Ze hebben de financiële mogelijkheden, de schaalgrootte en zijn meestal in verschillende landen actief waardoor ze ervaring hebben met de fiscale problematiek. Het probleem is dat bij grote financiële instellingen de voorwaarden op spaarrekeningen veel minder interessant zijn en dat de overstap maken dan ook veel minder aantrekkelijk is (lees: voor u helemaal niet interessant is).

 

Toegelaten?

Is dit aanvaardbaar? Zijn we nu niet op een Europese eenheidsmarkt? Deze afscherming van de spaarmarkt vinden we onaanvaardbaar. De eenheidsmarkt kan niet enkel ten dienste staan voor de banken die zich trouwens vrij in andere landen van de Europese Unie kunnen inplanten. De spaarders moeten ook de mogelijkheid hebben om hun spaargelden buiten de landsgrenzen te plaatsen. Deze georganiseerde afscherming is een inbreuk op de vrije markt en is onaanvaardbaar.

 

Nederlandse rekeningen worden belast

Sommige banken zijn guller in Nederland dan in België. Maar vergeet geen rekening te houden met de fiscale implicaties bij ons. In Nederland zal er geen heffing aan de bron gebeuren maar u moet daarentegen de bekomen intresten aangeven in uw belastingsaangifte. De Belgische fiscus zal een belasting van 21 % aanrekenen (voor de nieuwe wetgeving was het slechts 15 %). In het geval van Ohra zal het nettorendement niet boven de 2,29 % uitkomen. Een aantrekkelijke rente, zo veel is zeker, maar vergelijkbaar met de beste tarieven die op de Belgische markt kunnen worden gevonden. Probeer deze inkomsten niet te verstoppen want de Belgische fiscus wordt automatisch op de hoogte gehouden van de intresten die Belgische ingezetenen hebben ontvangen in Nederland.

 

Deel dit artikel