Analyse
Einde van de getrouwheidspremie? 6 jaar geleden - vrijdag 27 januari 2012

Minister Vande Lanotte met wie we begin dit jaar nog een ontmoeting hadden, overweegt om de getrouwheidspremie op spaarrekiningen af te schaffen en is voorstander van een enkele rentevoet. Dat zou het gemakkelijker maken om spaarrekeningen te vergelijken en om de concurrentie te laten spelen. Een oude verzuchting van ons die eindelijk gehoord wordt.

Minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte overweegt om de getrouwheidspremie op spaarrekeningen af te schaffen. Een oude verzuchting van ons waarvoor we eindelijk gehoor vonden bij de minister toen we begin dit jaar een ontmoeting met hem hadden. De minister stelt voor om één tarief in te voeren dat basisrente en getrouwheidspremie omvat zodat het gemakkelijker wordt om spaarrekeningen te vergelijken en om de concurrentie te laten spelen.

 

De grote banken hebben via Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, laten weten dat ze niet akkoord gaan. Volgens hen zou de afschaffing van de getrouwheidspremie een negatieve impact hebben op de rentevoet. Let wel, op de aangekondigde rentevoet, niet op de werkelijke vergoeding. Want vandaag spelen de banken het spel niet eerlijk. Ze schuiven een hoge getrouwheidspremie naar voor goed wetende dat maar een deel van hun klanten er recht op zal hebben, en dan nog enkel op een deel van het bedrag dat op de rekening staat. De spaarders krijgen zo goed als nooit wat hen beloofd werd. Als er maar één rentevoet overblijft, zullen de banken open kaart moeten spelen, zonder dat het werkelijk toegekende rendement aangetast wordt.

 

Febelfin beweert ook dat de nieuwe maatregel nadelig zou zijn voor de stabiliteit van de financiële sector. Maar als een bank in de problemen komt, dan zullen de klanten zich niet door de getrouwheidspremie laten weerhouden om hun geld af te halen. Trouwens, het zijn niet de klanten, maar de banken zelf die ervoor moeten zorgen dat er niet te veel “verloop“ is op de spaarrekeningen door een billijke vergoeding toe te kennen. En ten slotte stelt Febelfin voor om een standaard informatieformulier in te voeren. Dat lijkt ons een pleister op een houten been. Sommige banken hebben hun spaarrekeningen zo ingewikkeld gemaakt dat zelfs een uitvoerige informatie niet volstaat om een echte vergelijking tussen spaarrekeningen te maken.

 

En nu maar hopen dat de aankondiging van de minister snel in een concrete maatregel omgezet wordt. We zullen er nauwlettend op toe zien.
Aarzel niet om in afwachting onze rekenmodule voor spaarrekeningen te gebruiken.

Deel dit artikel