Analyse
Citibank Belgium overgenomen 6 jaar geleden - maandag 9 januari 2012
 

Het Franse Crédit Mutuel Nord Europe neemt Citibank Belgium over. Voor de klanten zal er in eerste instantie niets veranderen. Daarna is een integratie met BKCP mogelijk.

 

Geen onbekende

Crédit Mutuel Nord Europe, vooral actief in Noord-Frankrijk, is geen onbekende in ons land aangezien het reeds eigenaar is van de spaarbank BKCP. De Franse groep is ook niet aan haar proefstuk toe. Midden 2008 nam het reeds de Duitse dochter van Citigroup over. De verkoop van Citibank Belgium mag niet verbazen want de Amerikaanse moedermaatschappij, die in 2008 zwaar werd getroffen door de crisis, wil zich ontdoen van alle niet strategische activiteiten.

Gevolgen

Welke gevolgen zal deze overname hebben op klanten van Citibank Belgium en BKCP?

In eerste instantie blijft alles bij het oude omdat eerst het IT-platform van Citibank Belgium moet worden aangepast en daar kruipt wat tijd in. Bovendien moeten de autoriteiten nog het licht op groen zetten voor de overname en dat zal niet voor het tweede trimester van dit jaar gebeuren. Maar daarna zijn verschillende opties mogelijk. Begin 2012 wordt een werkgroep opgestart die naar het meest zinvolle model voor de Belgische markt zal zoeken. Ofwel komen de twee instellingen onder één dak terecht (met dezelfde naam) en trekt men het productaanbod van de twee gelijk. Aangezien de twee instellingen zeer complementair zijn, is dit niet uitgesloten. BKCP bedient vooral de middenklasse, zelfstandigen en KMO’s via klassieke bankproducten terwijl Citibank vooral veel particuliere klanten heeft en de nadruk legt op kredietkaarten en persoonlijke leningen.

De tweede optie is om de twee instellingen afzonderlijk te laten evolueren met elk een eigen focus. Het is wel zeker dat Citibank Belgium van naam zal veranderen. Springen we even over de grens dan zien we dat Citibank Deutschland, in 2008 overgenomen, in 2010 een gedaanteverwisseling heeft ondergaan en nu door het leven gaat als Targobank. Ook het productaanbod werd in een nieuw kleedje gestopt. Producten die voorheen onder de naam Citibank werden gecommercialiseerd, zoals gestructureerde fondsen bijvoorbeeld, bleven wel gewoon bestaan.

Conclusie

Voor de klant gaat op korte termijn niet veel veranderen dus u hoeft niets te ondernemen. Maar daarna zijn wijzigingen onafwendbaar. Eén van de topprioriteiten bij Crédit Mutuel Nord Europe zal zijn om schoon schip te maken en het blazoen van zijn kersverse dochter op te poetsen. Targobank in Duitsland heeft alvast het geweer van schouder veranderd en is minder agressief en klantvriendelijker. We blijven het dossier van dichtbij opvolgen en van zodra nieuws te melden valt, zal u dit kunnen lezen.

Deel dit artikel