Analyse
Dexia biedt 1,5%+1,5% 6 jaar geleden - maandag 19 september 2011

Het aanbod lijkt aanlokkelijk maar is weldegelijk aan voorwaarden verbonden en loopt niet over van transparantie.

 

Op papier beste aanbod

• Dexia biedt momenteel een spaarrekening aan die een basisrente geeft van 1,50 % en een getrouwheidspremie van eveneens 1,50 %. Een totaal rendement van 3 % met andere woorden op voorwaarde dat het geld twaalf maanden op de rekening blijft zodat de getrouwheidspremie is verworven.
Op papier is dit het beste aanbod op de markt voor iemand die vandaag een storting doet en het geld gedurende een jaar op de rekening houdt. Maar om van dit aanbod te kunnen genieten, moeten aan verschillende voorwaarden worden voldaan:
– men moet een nieuwe rekening openen, bestaande klanten mogen enkel vers geld of middelen die nog niet bij Dexia waren ondergebracht, op de rekening storten;
– men moet minstens 10 000 euro storten;
– het aanbod geldt enkel voor stortingen die gebeurd zijn vijftien dagen na de opening van de rekening.
• We onderstrepen tevens dat Dexia zich het recht toeëigend om de klanten te kiezen die van dit aanbod kunnen genieten. De bank maakt er trouwens geen enkele reclame rond. De doelstelling is de klanten te houden die dreigen te vertrekken omdat ze niet tevreden zijn wat de tarieven betreft.

 

Interessant?

Het aanbod is niet voor iedereen. Het is dus niet zeker dat u ervan zal kunnen genieten. Maar als Dexia het aan u voorstelt dan spreekt het voor zich dat het het overwegen waard is. Aanvaard het enkel indien u uw geld gedurende één jaar niet nodig hebt. Indien u deze periode niet respecteert dan verliest u de getrouwheidspremie oftewel de helft van de vergoeding. U moet er u tevens van bewust zijn dat het aanbod slechts tijdelijk is : het is niet de bedoeling dat Dexia voor een lange periode deze hoge rentevergoeding aanbiedt. De stortingen die u doet op deze rekening nadat de promoactie is beëindigd, zullen nog slechts een getrouwheidspremie van 0,30 % krijgen. De basisrente van haar kant is gewaarborg tot 1 april 2012 maar zou daarna ook kunnen dalen. Hierover is echter nog geen beslissing gevallen.Gebrek aan transparantie

• De houding van Dexia draagt niet bij tot de verbetering van de transparantie rond spaarrekeningen. De bank heeft immers een dubbele tarificering in werking gesteld voor zijn belangrijkste product. Als het om een uitzonderlijk geval zou gaan bij een ontevreden klant waarvoor een commerciële geste wordt gedaan dan zou dit nog te begrijpen zijn. Maar in dit geval is het een operatie op grote schaal.
• Voor Dexia is deze zaak op meer dan één vlak schadelijk. Ten eerste moeten klanten die niet kunnen ingaan op het aanbod zich bij de neus genomen voelen en dit schaadt ongetwijfeld het imago van de bank. Ten tweede voedt deze stap het gevoel dat Dexia van geen hout pijlen meer weet te maken. In het huidige grillige bankklimaat is het een publiek geheim dat de bank enorm veel liquiditeiten nodig heeft. Maar uiteindelijk is het een spijtige zaak voor de spaarder. Terwijl banken in 2006 een gedragscode hebben aangenomen wat informatieverstrekking rond spaarrekeningen betreft, stellen we vast dat nergens een document kan gevonden worden die de voorwaarden om van dit aanbod te genieten, op een rijtje zet. De rentevergoeding is ook nergens op papier terug te vinden.
Dit alles zet ons niet echt aan om deze rekening in onze favorietenlijst op te nemen.


Deel dit artikel