Analyse
Spaarrekeningen: basisrente blijft maximaal 3 % 7 jaar geleden - maandag 11 juli 2011

De basisrente van spaarrekeningen is geplafonneerd op een niveau dat in verbinding staat met de leidende rentevoeten van de ECB. Deze laatste heeft vorige donderdag haar belangrijkste rentevoet van 1,25 % tot 1,50 % verhoogd. Dit zal evenwel geen gevolgen hebben voor het plafond van de basisrente.

In theorie

De regelgeving zegt het volgende: de basisrente mag niet boven de hoogste van de twee volgende rentevoeten uitkomen: 3 % of de leidende rentevoet van de Europese Centrale Bank. Zolang deze laatste lager is dan 3 %, blijft het plafond vastliggen op dat niveau. Dit is momenteel het geval en de stijging van de leidende rentevoet heeft dus geen gevolgen voor het plafond. Van zodra de rentevoet van de ECB echter boven de 3 % komt dan zal het plafond opwaarts worden aangepast. Stel bijvoorbeeld dat op een bepaalde dag de leidende rentevoet 4 % bedraagt dan zal het toegepaste plafond in dit geval 4 % zijn. We moeten er wel bijvertellen dat die verhoging niet onmiddelijk zal plaatsvinden. Het plafond kan immers slechts twee keer per jaar worden aangepast, de 1e januari en de 1e juli op basis van het niveau van de rentevoet op de 10e van de vorige maand.

Praktisch

Zelfs al zou het plafond deze keer opwaarts herzien zijn dan nog zou u er niet direct van profiteren. Vandaag bedraagt de hoogste basisrente op de markt 2 %, flink onder het toegelaten plafond van 3 %. Het gaat dan bovendien nog over een tijdelijke promotie van AXA (AXA - I-Plus Welcome spaarrekening). Binnen zes maanden wordt dit tarief trouwens neerwaarts herzien. Op het vlak van de doorlopende aanbiedingen vinden we de hoogste basisrente bij Rabobank.be (Rabo Spaarrekening; 1,90 %). Voor de volledigheid moeten we enkele spaarrekeningen aanstippen die zich richten naar jongeren : de banken VDK en OBK bieden een basisrente van 2,50 % terwijl BNP Paribas Fortis en Fintro 2 % geven. Maar voor de laatste twee gelden de voorwaarden enkel voor kinderen die jonger zijn dan twee jaar…

 

Deel dit artikel