Analyse
Naar meer transparantie? 7 jaar geleden - maandag 4 april 2011

De Parti Socialiste (PS) heeft vorige week een wetsvoorstel gedaan dat de banken oplegt om spaarders die erom vragen gratis één keer per jaar een gedetailleerd afschrift te geven van de intresten op hun spaarrekening.

Dit afschrift zou onder andere de berekeningsperiodes van de getrouwheidspremie weergeven. De PS wil hiermee spaarders een beter inzicht geven over wanneer ze hun geld kunnen opnemen zonder het risico te lopen deze premie te verliezen.

 

Voor verbetering vatbaar

We moeten onderstrepen dat het enkel gaat over een voorstel, dat het hele klassieke parlementaire proces nog moet doorlopen vooraleer het, misschien, in een wet wordt gegoten. Maar we vinden dat dit voorstel niet ver genoeg gaat. Het legt éénmaal per jaar, meestal in het begin van het jaar, een berekening van een gedetailleerd afschrift op. Maar wat als de spaarder geld opneemt op andere momenten tijdens het jaar? Ondertussen kan hij al andere stortingen hebben gedaan waardoor het ideale moment om geld af te halen, is veranderd. Op dit ogenblik legt het westvoorstel de banken niet op te communiceren via een gestandaardiseerd formulier. Het risico bestaat er dan in dat elke bank communiceert zoals ze wil door meer of minder informatie te geven.

 

Deel dit artikel