Analyse
Dexia en Rabobank.be lanceren nieuwe spaarrekeningen 7 jaar geleden - vrijdag 1 oktober 2010

De trend van spaarrekeningen die vooral steunen op een hoge getrouwheidspremie is er al een paar maand, en we lopen er niet warm voor. Nu springen ook Rabobank.be en Dexia op de kar met de lancering van respectievelijk 1 en 2 nieuwe rekeningen.

 

Rabobank.be: de Rabo Plus Account

De nieuwe Rabo Plus Account biedt een basisrente van 1 % en een getrouwheidspremie van 1,50 %. De getrouwheidspremie is wettelijk gegarandeerd gedurende 12 maanden, de basisrente is gewaarborgd tot 31 mei 2011. Deze voorwaarden gelden tot een rekeningsaldo van 250.000 euro. Daarboven valt de basisrente terug tot 0,50 % (voor het volledige rekeningsaldo), en indien het saldo 1 miljoen euro zou overschrijden, zelfs tot 0,10 %.
De Plus Account wordt gelanceerd naast de klassieke spaarrekening van Rabo, waarvan de voorwaarden ongewijzigd blijven (en trouwens gewaarborgd zijn tot 31 december 2010): een basisrente van 1,80 % en een getrouwheidspremie van 0,40 %.

 

Dexia: twee Getrouwheidsrekeningen

Dexia lanceert meteen twee nieuwe rekeningen. De (gewone) Getrouwheidsspaarrekening biedt een getrouwheidspremie van 1,50 % en een belachelijk lage basisrente van 0,25 %. De Internet Getrouwheidsspaarrekening biedt eveneens een getrouwheidspremie van 1,75 % maar een iets hogere basisrente (0,75 %). Deze rekening kan enkel beheerd worden via internet, phone banking of de automaten van de selfbank, niet aan de klassieke bankloketten. Voor beide rekeningen zijn de voorwaarden geldig tot een rekeningsaldo van 500.000 euro.

 

Uw trouw beter beloond ?

Op het eerste gezicht zou men denken dat deze rekeningen u willen belonen voor uw trouw. Dat is ook zo, maar de valstrik is dat ze u vooral bijzonder hard straffen als u geld opneemt. En dat druist o.i. toch wel in tegen de filosofie van spaarrekeningen, die u als flexibel instrument de mogelijkheid zouden moeten bieden om aan uw spaarcenten te kunnen wanneer u dat wenst. Als u bij Dexia bijvoorbeeld geld opneemt vooraleer de termijn van 12 maanden is verstreken die nodig is om de getrouwheidspremie te verwerven, dan zult u genoegen moeten nemen met een pover rendement van 0,25 %. Het zal u maar overkomen dat u door onverwachte omstandigheden na 11 maand plots een vrij groot bedrag van uw spaarrekening nodig hebt ...

Dexia verdedigt zich en beweert dat 54 % van de spaarders verklaart dat ze meer dan de helft van hun spaargeld langer dan 12 maand onaangeroerd op hun rekening laten (lees: die klanten zullen dus voor dat geld de getrouwheidspremie binnenrijven en wel van een aantrekkelijk rendement genieten). Het klopt dat de getrouwheidspremie een eerste keer verworven is na 12 maand, maar wat u niet mag vergeten, is dat u uw centen daarna opnieuw 12 maand onaangeroerd moet laten om de premie een tweede keer binnen te rijven, en zo telkens jaar na jaar opnieuw. De dag dat u dan uiteindelijk toch een geldopname doet, riskeert u dus nog altijd bestraft te worden. U zou natuurlijk het perfecte moment kunnen afwachten alvorens uw geld af te halen en op die manier toch voluit van de getrouwheidspremie genieten, maar is dat wel realistisch? Wie herinnert zich nog precies wanneer hij bepaalde stortingen heeft uitgevoerd, zeker na verloop van tijd en als er eventueel al tussentijdse opnames zijn gebeurd?

 

De beste bestemming voor uw spaargeld?

Als u regelmatig stortingen of opnames uitvoert, doet u er goed aan om niet voor een van de "getrouwheidsrekeningen" te kiezen. Maar ook als u uw centen wel meer dan een jaar kunt missen, blijft grote voorzichtigheid geboden!

 

Uit diverse simulaties die we hebben uitgevoerd, blijkt dat de Getrouwheidsrekeningen van Dexia nooit (of slechts in een heel, heel beperkt aantal gevallen) interessanter zijn dan de spaarrekeningen die wij doorgaans aanbevelen en waarvan het rendement steunt op een hoge basisrente (ook al lijkt het globaal rendement op het eerste gezicht lager). U vindt onze favoriete spaarrekeningen hier.

 

De Plus Account van Rabobank.be (1 % + 1,50 %) tot slot, wordt maar interessanter dan de klassieke spaarrekening van Rabo (1,80 % + 0,40 %) als uw stortingen minstens zowat 2,5 jaar onaangeroerd op de rekening blijven.

 

Deel dit artikel