Sint - Goedeleplein

Dit financiële product volgen wij niet meer op. 

Artikels

 • Analyse
  Sint-Goedeleplein: definitieve vereffening 1 jaar geleden - woensdag 25 april 2018
  De beheerders keren een laatste liquidatiecoupon uit en het certificaat verdwijnt op 25 april van de Brusselse beurs.

  De aanbevelingen van onze financiële experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Sint-Goedeleplein keert eerste liquidatiecoupon uit 2 jaar geleden - dinsdag 7 november 2017
  Die is 211,5093 EUR netto waard.

  Houd uw certificaten aan en wacht de vereffening af.

  Opbrengst verkoop gebouw

  Het Brusselse kantoorgebouw op het Sint-Goedeleplein 19 werd op 11 juli 2017 voor 24 miljoen euro verkocht aan de verzekeringsmaatschappij Generali Belgium. Na aftrek van de schulden, belastingen en kosten blijft er iets meer dan 13 miljoen euro over. Die verkoopopbrengst wordt nu uitbetaald via een eerste liquidatiecoupon (coupon nr. 20) die per certificaat 211,5093 EUR netto bedraagt. De coupon zal op 9 november worden onthecht en de uitbetaling zal op 13 november plaatsvinden.

  Vereffening afwachten

  Hoeveel liquidatiecoupons er nog zullen volgen en welk bedrag er nog te verdelen valt, blijft voorlopig koffiedik kijken. De beheerders zwijgen daarover in alle talen. Vermoedelijk gaat het nog om slechts enkele luttele euro’s (max. 5 à 10 EUR) per certificaat. U wacht best de vereffening af. Bijgevolg raden we u aan uw certificaten bij te houden.

  Koers op het moment van de analyse: 211 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Nieuws van de vastgoedcertificaten 2 jaar geleden - dinsdag 18 juli 2017
  Sint-Goedeleplein, Antares en Beaulieulaan.

  De aanbevelingen van onze financiële experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Sint-Goedeleplein: nieuwe onderhuurder 2 jaar geleden - maandag 12 juni 2017
  Het in Brussel gelegen kantoorgebouw van het vastgoedcertificaat staat niet meer leeg. De Nationale Bank van België neemt er haar intrek.

  We wijzigen ons advies van verkopen naar houden.

   

  Geen leegstand meer

  Het kantoorgebouw werd jarenlang verhuurd aan Degroof Petercam maar kwam na het vertrek van de bank in november 2016 leeg te staan. Degroof Petercam is evenwel verplicht om de huur te blijven betalen tot het einde van het huurcontract (31 maart 2022) en ging dus op zoek naar een onderhuurder. De NBB, die haar eigen gebouw renoveert en tijdelijk een ander onderkomen nodig heeft, bleek kandidaat te zijn en is dus met Degroof Petercam overeengekomen om het gebouw te huren tot het contract van Degroof Petercam ten einde loopt.

   

  Niet meer verkopen maar houden

  De onderverhuring verandert niets aan de huurinkomsten van Sint-Goedeleplein, maar dat het gebouw de komende vijf jaar niet meer leeg zal staan, is wel goed nieuws voor de certificaathouders.

  De onderverhuring aan de NBB mag dan al van relatief korte duur zijn, in het beste geval zou er weleens beslist kunnen worden om langer in het gebouw te blijven. De bevoegdheden van de NBB breiden immers uit, waardoor er ook nood zou kunnen zijn aan bijkomende kantoorruimte.

  Bovendien bevindt de hoofdzetel van de NBB zich in de onmiddellijke nabijheid en is er in de buurt van het Sint-Goedeleplein nu niet meteen een overaanbod aan kantoorgebouwen met voldoende huuroppervlakte.

  Rekening houdend met de nieuwe huursituatie, zou een eventuele verkoop van het kantoorgebouw (dat sinds januari 2016 in de etalage staat) minstens 165 EUR netto per certificaat moeten opleveren, mogelijk zelfs meer. Als u uw certificaten nog niet verkocht hebt, mag u ze voortaan bijhouden.

   

  Koers op het moment van de analyse: 170,00 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Nog steeds geen koper voor het Brusselse kantoorgebouw van het vastgoedcertificaat Sint-Goedeleplein dat in januari 2016 in de etalage werd gezet 2 jaar geleden - maandag 20 maart 2017
  We wijzigen ons advies.

  Het mooie maar niet uitzonderlijk hoge couponrendement is o.i. onvoldoende om de risico te compenseren.
  Verkoop dus. Werk met een limietorder rond de huidige koerswaarde.


  Volledige leegstand

  Beurshuis Petercam, dat het volledige kantoorgebouw nog tot 31 maart 2022 huurt, fuseerde in 2015 met Bank Degroof, waardoor de gehuurde kantoorruimte overbodig werd. In november 2016 verliet Degroof Petercam dan ook het pand. Aangezien het huurcontract nog 5 jaar loopt, is Degroof Petercam verplicht de huur te blijven betalen, en om die reden dus ook op zoek naar een onderhuurder.

  Verkoop blijft op zich wachten

  Het feit dat het gebouw te koop staat en tegelijk kampt met volledige (huur)leegstand, is geen voordeel voor de aantrekkelijkheid en waarde ervan. Als Degroof Petercam erin slaagt een onderhuurder te vinden, zal dat de verkoop vergemakkelijken. Maar tot nu toe lijken er dus weinig gegadigden te zijn en is er voor zover we weten geen nieuws op beide fronten (onderverhuring en verkoop). 

   

  Verkoop uw certificaten ondanks fraaie coupon

  De coupon van 9,405 EUR netto, die uitbetaald werd op 10 februari, sloeg op boekjaar 2016 en kwam 7,9 % hoger uit dan het jaar ervoor. Aangezien de in het verleden toegekende huurkortingen wegvielen, stegen de huurinkomsten met 3,3 %. Bovendien daalden de intrestlasten en bleven grote renovatiekosten uit.
  Voor het huidige boekjaar tippen we op een iets hogere coupon (9,73 EUR netto) dankzij de indexatie van de huurgelden en de gedaalde rentelasten. Tegen de huidige koers levert dat een fraai rendement van 5,4 % netto op. Toch probeert u volgens ons maar beter uw certificaten te verkopen (als dat mogelijk is, want de verhandelbaarheid is erg laag). De netto liquidatiewaarde van het vastgoedcertificaat hangt immers sterk af van het vinden van een onderhuurder of het afsluiten van een nieuw huurcontract op lange termijn. Als er een langetermijnhuurder gevonden wordt, zou dat voor een positieve verrassing kunnen zorgen, maar zoals de zaken er nu voorstaan, zou de netto liquidatiewaarde best weleens lager kunnen liggen dan de huidige koers. 

   

  Koers op het moment van de analyse: 180 EUR

   

   

  Deel dit artikel

Meer