Analyse
Antares: huursituatie ongewijzigd 3 jaar geleden - woensdag 28 januari 2015

De jaarlijkse coupon gaat al jaren in dalende lijn maar toch blijven de certificaathouders flink verwend.

Gaat men ervan uit dat de huurders zullen vertrekken en het gebouw wordt verkocht, dan lijkt het certificaat correct gewaardeerd. Het certificaat blijft wel erg riskant.

HOUDEN.

 

De huursituatie blijft ongewijzigd. 74 % van de oppervlakte is verhuurd: ±80 % daarvan aan Merck Sharp & Dohme (MSD) en ±20 % aan Nielsen. Met een vooropzeg van 9 tot 12 maanden kan MSD wel steeds zowat een kwart van zijn gehuurde oppervlakte verlaten. Op het moment van de informatievergadering in januari was MSD dit echter (nog) niet van plan.

 

De op 31 december betaalde coupon daalde met ±9% tot 5,60 EUR netto. De huurinkomsten lagen immers 20,8 % lager als gevolg van de heronderhandeling van het contract in 2013 met MSD. Wel konden er belastingen op leegstaande gebouwen (2006) en op parkings (2013 en 2014), die de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe eerder ten onrechte had geheven, worden gerecupereerd.

 

Voor het lopende jaar dat eindigt op 10/11/2015 zouden de huurinkomsten min of meer stabiel moeten blijven. Uitzonderlijke terugbetalingen van belastingen zullen echter uitblijven. We schatten dan ook dat de nettocoupon eind december tot ±5 EUR zal terugvallen.

 

Volgens de aangestelde expert is de waarde van het gebouw het voorbije jaar stabiel gebleven. Op basis van die schatting leveren onze berekeningen een liquidatiewaarde op van zo’n 93 EUR netto per certificaat. Dit is wel een theoretische waarde, gebaseerd op een stabiele huursituatie. In het geval van vertrek van de huurders lijkt de enige optie het pand te verkopen om het om te vormen en het een andere bestemming te geven. In dit geval zal volgens ons de liquidatiewaarde niet of nauwelijks boven de huidige beurskoers uitkomen.

 

Koers op het moment van de analyse: 55 EUR

 

Deel dit artikel