Nieuws

Welke landen hebben een aanvaardbare overheidsschuld?

1 jaar geleden - woensdag 15 november 2017
Idealiter zou de staatsschuld onder de 60% moeten liggen.

Volgens studies hebben landen met een aanvaardbare staatsschuld, die niet hoger is dan 60% (t.o.v. het bbp), voldoende financiële slagkracht om economische schokken op te vangen en om budgettaire maatregelen te nemen om de economie te stimuleren.

Forse boom overheidsschuld

Sinds de financiële crisis van 2007-08 is de overheidsschuld wereldwijd volgens de Wereldbank toegenomen tot meer dan 94%. Dit is deels te wijten aan de financiële crisis waarbij overheden zich diep in de schulden moesten steken om de omvallende banksector te redden. Die problemen zijn inmiddels al even uit de wereld.

Nochtans blijven de overheidsschulden verder aandikken. Dit is onder meer het gevolg van het stimulerende beleid van de centrale banken.
– Doordat de rentelasten op de staatsschuld zijn gedaald, zijn overheden minder geneigd een strikt begrotingsbeleid te voeren. Nochtans zou een inkrimping van de staatsschuld voor vele landen prioritair moeten zijn gezien de hoge schuldniveaus.
– Het opkopen op grote schaal van staatsleningen door bepaalde centrale banken is een extra drijfveer om een flexibeler begrotingsbeleid te volgen. Landen, waarvan de centrale bank dus een belangrijke rol speelt in de financiering van overheidstekorten, vertrouwen erop dat ze zich via de centrale bank probleemloos verder zullen kunnen financieren als de interesse van de beleggers wegvalt doordat ze vrezen dat het land zijn schulden niet zal kunnen afbetalen.

Overheidsschuld t.o.v. het bbp, wat?

De overheidsschuld in een percentage uitdrukken is voor de meesten bevattelijker dan een getal met heel wat cijfers. Daarom wordt de overheidsschuld vergeleken met het bruto binnenlands product (bbp). Het bbp staat voor de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde eindproducten en diensten gedurende een jaar. Doen we de oefening voor België, dan komen we uit op een overheidsschuld van 105,9% t.o.v. het Belgische bbp. Dat wil zeggen dat ons land iets meer dan een jaar nodig heeft om de volledige staatsschuld af te lossen. Japan, dat met de hoogste overheidsschuld ter wereld kampt, heeft daar iets meer dan 2,5 jaar voor nodig.

Nog geen reden tot paniek

Zoals u in onderstaande tabel kunt zien, hebben heel wat landen weinig budgettaire ruimte om nieuwe economische schokken op te vangen. Zolang de rente laag blijft en de centrale banken hun ondersteunend beleid voortzetten, zullen ongevallen echter niet snel gebeuren.

 

Deel dit artikel