Analyse
Voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 4 november 2016

Gezien de olieprijs terugviel en de Amerikaanse presidentsverkiezingen alsmaar dichterbij komen, was op de beurzen deze week een zekere nervositeit te spotten. Vrijdagmiddag verloor de S&P 500 zo'n 2 % t.o.v. een week voorheen. De Stoxx Europe 50 en de Bel 20 klokten beide af op -3,5 %.

TENDENS OP DE MARKTEN

De Europese beurzen vielen deze week terug, afgestraft door de huidige nervositeit. De daling van de olieprijs, die blijft wegen op de winst van de oliegroepen, is het gevolg van de toegenomen voorraden in de VS en de twijfels rond het feit of de sector wel in staat is om het evenwicht tussen vraag en aanbod te herstellen (sector verloor 4 %).

 

Terwijl de wedloop naar het Witte Huis alsmaar spannender wordt, dreven zenuwachtige beleggers de Vix-index hoger (barometer voor beleggersangst). Wall Street vreest voor overdreven radicale wijzigingen (protectionisme…) indien Trump de verkiezingen wint.

 

De Fed handhaaft haar leidende rente maar het ziet er steeds meer naar uit dat ze in december een renteverhoging zal doorvoeren.

 

Goud blijft een vluchtwaarde bij uitstek: de prijs per ons is lichtjes geklommen tot 1 300 USD (t.o.v. 1250 medio oktober).
Zoals vaak het geval is wanneer de beurzen ten prooi vallen aan stress, boerden deze week de bankaandelen achteruit (-5 %), afgestraft door winstnemingen, nadat ze in oktober goed konden presteren.

 

NIEUWS VAN BEURSGENOTEERDE BEDRIJVEN

Aandelen die u mag kopen

Chevron, dat zich aan de zwakke olieprijs tracht aan te passen, heeft in het 3e kwartaal voor de eerste maal dit jaar winst geboekt (0,68 USD per aandeel). Dit is beter dan voorzien. Dankzij een degelijke kostenbeheersing kan de groep flink wat liquiditeiten genereren, haar schuld afbouwen en een dividend uitkeren. We trekken onze ramingen op.

 

Euronav kende een zwak 3e kwartaal, al presteerde de groep minder slecht dan voorzien gezien haar resultaten niet in het rood stranden. De tarieven voor de transport van olie blijven onder druk staan en de volgende maanden worden nog moeilijk. Maar we tippen op beterschap in de loop van 2017.

 

General Electric is van plan Baker Hughes (dienstenleverancier aan oliesector) in te palmen om synergieën te genereren; de biedprijs is aanvaardbaar. De positieve impact op de winst zal in het begin vrij beperkt zijn.

 

Teva onderging een fikse koersdip daar het labo ervan wordt beschuldigd afspraken te hebben gemaakt rond de prijzen van medicijnen. In afwachting van meer informatie blijven we van mening dat Teva op langere termijn het hoofd boven water zal kunnen houden dankzij zijn nieuwe producten, recente overnames en zijn joint venture in Japan. Het aandeel verloor op een jaar tijd 35 % en is hiermee overdreven afgestraft. Profiteer ervan om het in huis te halen.

 

Deze aandelen mag u houden

bpost overweegt een nieuw "vriendelijk" bod op concurrent PostNL (eerste overnamepoging in mei liep op de klippen). Maar om in haar opzet te slagen, zal de groep wellicht een grotere som op tafel moeten leggen... Hierdoor dreigt ze een overdreven hoge prijs te zullen betalen om PostNL in te lijven. Tot nog toe is er geen sprake van een concreet voorstel.

 

ING boekte in het 3e kwartaal een solide commerciële groei (verleende meer kredieten en kreeg meer deposito’s toevertrouwd) en introduceerde verschillende innovaties op de markt (al 400 000 nieuwe klanten in 2016). De rentebaten en commissielonen klommen met respectievelijk 7,8 % en 15,5 %, terwijl de kosten lichtjes daalden (-1,2 %). Dit resulteerde in een 26,8 % hogere winst (+22,2 % over eerste 9 maanden). We trekken onze winstramingen op en mikken nu voor heel 2016 op 1,30 EUR per aandeel.

 

Nyrstar zag zijn koers klimmen als gevolg van een positief advies van Goldman Sachs. Bovendien maakte de groep een kwartaalresultaat conform de verwachtingen bekend (na winstwaarschuwing in oktober) en bevestigt ze haar productiedoelstellingen, zowel in de raffinage als in de productie. Overigens zet de groep de herontwikkeling van de smelterij Port Pirie verder. Mogelijks kondigt ze tegen eind dit jaar aan dat er nog mijnen zullen worden verkocht.

 

Western Union boekte een kwartaalresultaat conform onze verwachtingen dankzij een lage belastingvoet. Wel slaagt de groep er niet in om kwartaal na kwartaal haar bedrijfswinst duurzaam op te vijzelen. Ondanks de (lichte) koersdaling is het aandeel niet aantrekkelijk.

 

Royal Dutch Shell maakt een puik kwartaalresultaat bekend (0,17 USD per aandeel), maar gezien de aanhoudend hoge schuldenberg is voorzichtigheid geboden.

 

Deze aandelen mag u verkopen

Aedifica, een openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap die zich vooral toelegt op ouderenhuisvesting, laat tot en met 23 november haar aandeelhouders kiezen tussen een dividend in baar geld (1,5330 EUR netto) of in aandelen (46 ingebrachte coupons nr. 15 geven recht op 1 nieuw aandeel; de uitgifteprijs komt daarmee op 70,518 EUR). Gezien Aedifica erg duur is en de geringe korting, kies voor cash.

 

Pfizer zet de ontwikkeling van cholesterolverlager Bococizumab stop, moet in het 4e kwartaal bijgevolg een last optekenen en verlaagt zijn prognosevork voor dit jaar. De kwartaalwinst ontgoochelt lichtjes.

 

Ga in op het bod op Syngenta

Zoals voorzien verlengt het Chinese ChemChina zijn bod op Syngenta tot 5 januari 2017. De Europese Unie voert een diepgaand onderzoek naar de overname en zal op 15 maart 2017 een uitspraak doen.

 

OP DE AGENDA

Maandag 7 november: resultaat van HSBC
Dinsdag 8 november: resultaat van ArcelorMittal, Deutsche Post, Solvay en Adecco; beleggersdag bij Royal Dutch, presidentsverkiezingen in de USA
Woensdag 9 november: resultaat van Agfa-Gevaert, bpost, Ontex, Sainsbury en WDP
Donderdag 10 november: resultaat van Aegon, Cofinimmo, Deutsche Telekom, Enel, Engie, EVS, AstraZeneca, Montea, Qrf, Walt Disney en Xior Student Housing; dividenduitkering Apple (0,57 USD bruto).

 

Deel dit artikel