Analyse
Voorbije beursweek: beleggers strijken winst op 3 jaar geleden - vrijdag 6 maart 2015

Nadat de beurzen de voorbije maanden fors hoger gingen, was het kwestie van tijd vooraleer een correctie zou plaatvinden op de Europese en Amerikaanse markten.

Vrijdagmiddag klokte de Stoxx Europe 50 af op hetzelfde niveau als een week voorheen. De S&P 500 leed over de week een verlies van 0,2 %. De Nasdaq steeg op weekbasis met 0,4 % en de Bel 20 met 0,8 %.

 

Europa

De markten konden zich in het 2e deel van de week herpakken dankzij het betoog van de ECB. De centrale bank bevestigde immers de inkoop van staatsobligaties vanaf 09/03, waardoor het optimistisme over de groeivooruitzichten in de eurozone toenam. De euro boerde nog achteruit t.o.v. de dollar en de langetermijnrente viel verder terug.

 

VS

De macrocijfers die tot vrijdagmiddag werden bekendgemaakt (werkloosheidscijfers waren vrijdagnamiddag voorzien), getuigen van de groeiende lokale economie, waardoor een verhoging van de leidende rentevoet alweer een stapje dichterbij komt. De Nasdaq bereikte zijn hoogste punt in 15 jaar, waarna uiteraard menig belegger zijn winst opstreek.

 

Europese banksector

Deze sector ging er over de afgelopen week lichtjes op vooruit (+0,3 %) ondanks de ontgoochelende resultaten van Barclays (kopen) en de schandalen waarin HSBC (houden) verwikkeld zit.

 

Farmasector

De farmaceutische branche presteerde de voorbije week vrij goed (+2,3 %) nadat Abbvie aankondigde van plan te zijn het biotechbedrijf Pharmacyclis tegen een fikse prijs over te nemen. In de farmasector hebben grote groepen immers de neiging kleine bedrijven (vooral in de biotechnologie) op te slokken om hun groei te boosten.

 

Aandelen

– Atenor (kopen) maakte voor 2014 een resultaat conform de verwachtingen bekend (verwachtingen werden eind 2014 opgetrokken). De winst per aandeel klom met 22 % (t.o.v. +20 % verwacht). Het dividend wordt zoals voorzien behouden op 1,50 EUR netto (nettorendement van 3,4 %). Ook zal de groep dankzij de vorderingen van de projecten in ontwikkeling haar dividend in de volgende jaren kunnen handhaven.
– Axa (kopen) profiteerde van goede resultaten en het feit dat Deutsche Bank zijn ramingen met betrekking tot de groep opdreef. Het koerspotentieel is evenwel niet uitgeput.
– Barclays (kopen) maakte een ontgoochelend kwartaalresultaat bekend, legt nieuwe provisies aan om het hoofd te bieden aan diverse lopende rechtszaken en blijft kampen met de zwakheid in zijn zakenbanktak. Niettemin plukt de groep stilaan de vruchten van haar herstructurering.
– Belgacom (houden) leed onder winstnemingen na de bekendmaking van het lager dan verwachte resultaat voor 2014 en weinig opwindende vooruitzichten voor 2015. Ondanks een iets hoge waardering raden we u aan het aandeel te houden om zo te speculeren op de mogelijke overname van de operator door een sectorspeler.
– BME (houden) profiteert nog altijd van het dynamisme van de aandelenhandel. De koers bereikte haar hoogste punt sinds 2008. Niet kopen maar houden om te profiteren van het hoge dividendrendement (5 % bruto).
– Delhaize (houden) maakte jaarresultaten bekend conform de voorlopige cijfers van eind januari. Maar doordat de groep de forse herstructureringskosten van de Belgische winkels nog volledig in het 4e kwartaal doorslikte, halveerde de winst wel naar 0,88 EUR per aandeel. Daarmee kan Delhaize 2015 wel met een schone lei starten. De genomen maatregelen moeten de komende jaren voor heel wat besparingen zorgen. Bovendien gaat Delhaize stevig investeren in de modernisering van zijn Belgische winkels. Het dividend wordt met 2,6 % opgetrokken tot 1,17 EUR netto.
– Exxon (houden) mikt voor 2015 op een stijging van zijn productie maar dringt zijn investeringen met 12 % terug. Koop eerder Chevron.
– Greenyard Foods (houden) onderhandelt met Univeg en Peatinvest over een mogelijke toenadering. De 3 Belgische groepen zouden zo 1 entiteit vormen en 's werelds grootste groenten- en fruitbedrijf worden. Nadat de koers van Greenyard Foods vleugels kreeg (steeg meer dan 25% sinds begin 2015) is het aandeel te duur geworden en dus niet meer koopwaardig.
– KPN (verkopen) wil Base, zijn Belgische mobilofoniedochter, verkopen om zijn schuldenberg af te bouwen. Voo en Telenet (verkopen) worden genoemd als kandidaat-kopers. Maar Voo beschikt hiervoor waarschijnlijk over onvoldoende middelen. En Telenet biedt al mobilofoniediensten aan via het netwerk van Mobistar (verkopen) en dit tot eind 2017. Ook is de strategie van hoofdaandeelhouder Liberty Global in de andere landen veeleer gericht op het sluiten van contracten met operatoren om hun netwerk te benutten dan om zelf een netwerk op te kopen.
Mocht Telenet Base toch inlijven dan betekent dat een serieuze financiële aderlating voor Mobistar. Een toenadering tussen Mobistar en Base lijkt dan weer niet erg waarschijnlijk. De kans is immers groot dat de telecomregulator daar een stokje voor steekt omdat er dan te weinig concurrentie overblijft. Het feit dat Base (opnieuw) in de etalage gezet wordt, geeft een eventuele geïnteresseerde Belgische of buitenlandse koper (al dan niet een telecomspeler) voor een Belgisch mobiel netwerk de keuze tussen 2 potentiële operatoren. Dat kan op de prijs en dus ook op de koers van Mobistar wegen.
– Ontex (houden) maakte voor 2014 een resultaat conform de verwachtingen bekend (verkopen: +8,3 %, bedrijfswinst: -12 %, gedrukt door uitzonderlijke elementen). We hebben de financiële lasten onderschat en bijgevolg bedroeg de winst per aandeel amper 0,13 EUR (maar kwam uit op 0,95 EUR zonder uitzonderlijke elementen). Voor 2015 handhaaft Ontex zijn vooruitzichten (verkopen + 4 à 6 % en lichte stijging van de marges). We trekken onze ramingen lichtjes op.
–  Hoewel de uitbreiding van de portefeuille onder de doelstelling bleef, maakte de vastgoedvennootschap Qrf in 2014 toch iets meer winst (1,40 EUR per aandeel) dan vooropgesteld bij de beursintroductie in december 2013. Het dividend is conform de verwachtingen (0,975 EUR netto).
– Recticel (houden) zal na het oplopen van een aantal boetes zijn balans versterken via een kapitaalverhoging, die goed is voor 50 % van zijn huidige beurskapitalisatie.
– VGP (verkopen) heeft er een erg sterk jaar opzitten. Zo wist het de huuropbrengsten (+108 %), de meerwaarden op de portefeuille (+93,5 %) en de winst (+103,1 % tot 2,66 EUR per aandeel) zowat te verdubbelen terwijl de waarde van de portefeuille vastgoedbeleggingen en projectontwikkelingen met 84,3 % steeg. Voorts werden er gretig percelen grond aangekocht (vooral in Duitsland) voor toekomstige projecten. Over een vergoeding (dividend of kapitaalvermindering) voor de aandeelhouders repte VGP (nog) geen woord. In 2015 hoopt het zijn huurinkomsten en vastgoedportefeuille substantieel te laten groeien.
– Vivendi (verkopen) trok zich terug uit de telecomsector om te focussen op de media en zou gezien zijn weldra goed gespijsde oorlogskas overnames overwegen. We zijn echter wantrouwig. Het aandeel is te duur geworden en we wijzigden ons advies.

 

Op de agenda

– Maandag 9 maart: inflatie in China.
– Dinsdag 10 maart: uitkering dividend van IBM (1,10 USD bruto) en Chevron (1,07 USD bruto).
– Woensdag 11 maart: resultaat van Agfa-Gevaert, Picanol, Tessenderlo, Deutsche Post, E.ON; uitkering dividend van Unilever (0,285 EUR); Nasdaq OMX ontmoet zijn beleggers.
– Donderdag 12 maart: resultaat van Option, Thrombogenics, Volkswagen; industriële productie in de eurozone, inflatie in Duitsland en Frankrijk, detailverkopen in de VS.
– Vrijdag 13 maart: resultaat van GBL, detailverkopen in Brazilië.

 

Deel dit artikel