Analyse
Negatieve inflatie in de VS 3 jaar geleden - dinsdag 3 maart 2015

In de VS zijn de consumentenprijzen tussen december 2014 en januari 2015 voor de derde maand op rij teruggevallen.

Amerikaanse aandelen blijven echter present in onze portefeuilles voor 10 %. 

 

Voor de eerste keer sinds oktober 2009 is de inflatie negatief (-0,1 %). De inflatie ligt dus flink onder de doelstelling van 2 % maar op middellange termijn zou ze opnieuw naar dit cijfer moeten neigen.

 

De evolutie van de energieprijzen ligt zoals verwacht met een daling van 9,7 % in januari en 19,6 % op jaarbasis aan de basis hiervan. De laatste macrocijfers stellen wel gerust. De orders voor duurzame goederen, die de laatste maanden ontgoochelend waren, zijn in januari met 2,8 % hersteld en stijgen op jaarbasis met 1,6 %.

 

Het consumentenvertrouwen, dat in januari op het hoogste niveau sinds augustus 2007 was aanbeland, viel terug in februari maar bleef op een hoog niveau. De consumenten schatten de huidige situatie positief in maar hun verwachtingen op korte termijn zijn verminderd. Dit brengt de consumptie, die de motor van de economische activiteit blijft in het jaarbegin, evenwel niet in het gedrang. En na een eerder flauwe groei van 2,2 % in het vierde kwartaal (cijfer dat neerwaarts werd herzien na de eerste schatting van 2,6 %), zou de Amerikaanse economie vrij sterk uit de hoek moeten komen in het 1e semester.

 

Deel dit artikel