Analyse
Moeilijk jaarbegin in Japan 3 jaar geleden - woensdag 4 maart 2015

De Japanse macrocijfers opgetekend bij het jaarbegin zijn niet echt opbeurend.

De laatste gemengde Japanse statistieken stellen het Japanse economische herstel niet in vraag. U mag nog steeds beleggen in Japan voor 10 % van uw portefeuille via de aandelenfondsen Aberdeen Global Japanese Smaller Companies A2 JPY, Aberdeen Global Japanese Equity en Henderson Japan SC A2.

 

Voor de derde keer op vier maanden zijn de consumptieprijzen tussen december en januari teruggevallen. Op jaarbasis blijft de inflatie stabiel op 2,4 %. Maar als we de impact van de BTW-stijging van april 2014 weglaten dan is de Japanse inflatie nauwelijks positief en ver verwijderd van de 2 %-doelstelling van de Bank of Japan.

 

De Japanners van hun kant hebben nog steeds niet de belastingverhoging verteerd. En na zes maanden van een lichte stijging zijn de detailhandelsverkopen in januari op jaarbasis met 2 % gedaald. En het is niet de evolutie van de arbeidsmarkt (de werkloosheid is in januari gestegen tot 3,6 % tegenover 3,4 % in december) die de consumptie van de gezinnen zal ondersteunen.

 

De industriële productie ten slotte laat ondanks een herstel van 4 % tussen december en januari een negatieve evolutie op jaarbasis (-2,6 %) optekenen tegenover een stagnatie in december (+0,1 %).

 

Deel dit artikel