Analyse
Euro op dieptepunt 3 jaar geleden - woensdag 11 maart 2015

Voor de eerste maal sinds 2003 is 1 euro minder dan 1,08 USD waard.

Niettemin vermijden we in onze portefeuilles nog steeds Europese obligaties en dit ondanks het feit dat door het terugvallen van de eenheidsmunt de financiële activa van de eurozone geleidelijk aan minder duur worden. 

 

De ECB gaf het startschot voor haar inkoopprogramma van Europese obligaties, waardoor de rentevoeten op lange termijn tot hun laagste punt terugvielen. In Frankrijk en België bedraagt de rente op 10 jaar nu iets minder dan 0,5 %, in Duitsland is dit zelfs 0,26 %.

 

In de landen die het meest onder de staatschuldcrisis leden namen de rentevoeten nog een grotere duik: uiteindelijk kwamen ze voor Spanje en Italië uit op 1,23 % en voor Portugal was dit 1,69 %. De rentevoeten in deze landen liggen er m.a.w. nu lager dan in het Verenigd Koninkrijk (1,83 %) en de VS (2,15 %) !

 

De druk op de euro dreigt dus aan te houden. En gezien de zeer lage rendementen op Europese obligaties zullen beleggers ervoor kiezen om hun heil elders te vinden.

 

Dankzij de tussenkomst van de ECB zullen op korte termijn de obligatiekoersen van de eurozone worden gestut. Maar gezien de rendementen om zich op de lange termijn te financieren fors terugvielen, rest er nauwelijks marge in geval van tegenslag.

 

Een volgens ons riskante strategie dus terwijl het probleem in se onopgelost blijft en er andere politieke meerderheden gekant tegen de Europese besparingsmaatregelen aan de macht dreigen te komen.

 

Deel dit artikel