Analyse
China vertraagt... 3 jaar geleden - dinsdag 17 maart 2015

… maar export stijgt fors.

U mag rekening houden met de mooie vooruitzichten van China en 10 % van uw vermogen op de beurs van China en Hong Kong beleggen. We raden u het fonds Fidelity China Focus A (of Y) EUR aan.

 

In februari klom de industriële productie met +6,8 %, stegen de investeringen met +13,9 % en de detailhandelsverkopen met +10,7 % (op jaarbasis)...

Deze cijfers zouden de meeste landen doen watertanden maar niet China want ze wijzen op een groeivertraging van de economie. Recent werd trouwens de groeidoelstelling verlaagd tot « rond de 7 % ». De twee renteverlagingen sinds november hebben weliswaar voor een nieuwe kredietstijging gezorgd (+14,3 % op jaarbasis in februari), maar ze hebben de terugval op de vastgoedmarkt niet kunnen tegenhouden. In de eerste twee maanden van 2015 zijn de vastgoedverkopen (in waarde) op jaarbasis met 15,8 % gedaald, en de nieuwbouw met 17,7 %. De vastgoedsector heeft het dus weldegelijk moeilijk en vertraagt vandaag de groei van de twee grootste economie ter wereld.

Moet men hierdoor Chinese beleggingen afbouwen ? We denken van niet. Eerst en vooral heeft de Chinese overheid nog lang niet al haar kruit verschoten, zowel op budgettair als monetair niveau. Daarnaast is de Chinese export, aangedreven door het Amerikaanse herstel, in februari met 48 % (!) op jaarbasis gestegen. Een teken dat buitenlandse handel de economie indien nodig een handje kan toesteken. Ten slotte is de geleidelijke appreciatie van de yuan, die gestegen was tegenover de dollar tot 6 yuan begin 2014, omgedraaid. De yuan is met 3 % gedeprecieerd tegenover de dollar en men kan er gif op innemen dat de Chinese overheid deze tendens wil aanhouden. Uitstekend nieuws voor de Chinese exportsector.

 

Deel dit artikel