Analyse
China verslingerd aan krediet 3 jaar geleden - woensdag 4 maart 2015

Riskeert het land een terugslag?

De keuzes die China heeft gemaakt na de financiële crisis van 2008-09 om zijn groeicijfers op peil te houden, hebben geleid tot een boomende kredietverlening, waar de groei nu afhankelijk van is geworden. Is er ook voor China een terugslag in de maak zoals in de VS en Europa?
In 2015 en 2016 zou de Chinese economie met net iets minder dan 7 % groeien. Na 2016 mikken we op zowat 5 %. Maar zelfs dan blijft het interessant om een Chinees gokje te wagen. Om te beleggen in Chinese aandelen, raden we u het fonds
Fidelity China Focus A EUR aan, dat zowel in Shanghai als in Hongkong belegt en zo alle kansen tracht te grijpen die zich voordoen op de Chinese beurs.

 

Spectaculaire kredietexplosie

Door de recessie waarmee veel Chinese exportmarkten in 2008-'09 kampten, moest het land op zoek naar een alternatieve groeimotor om zijn hoge groeicijfers te handhaven. De binnenlandse consumptie was het voorkeurstraject van Peking, maar hoewel de vraag vanwege de gezinnen bleef stijgen, bleef ook de spaarquote van de Chinezen erg hoog. De consumptie volstond lang niet om de slabakkende inkomsten uit de buitenlandse handel te compenseren..

 

Warm en koud blazen

China besloot dan ook om de investeringen aan te wakkeren via kredietverstrekking. Sindsdien probeerde Peking weliswaar meermaals gas terug te nemen en de kredietverstrekking opnieuw af te remmen, maar elke poging vertaalde zich in een lagere activiteitsgraad die de groeidoelstellingen van de autoriteiten in gevaar bracht. Die probeerden dus een gulden middenweg te bewandelen tussen groei en kredietverstrekking, door nu eens koud en dan weer warm te blazen.

 

De groei van de kredietverlening vertraagde (+13,7% in januari), maar de schuldgraad van China ging fors de hoogte in en evenaart vandaag die van de VS. En nu China opnieuw zijn economie wil stimuleren, is er alweer sprake van een daling van de leidende rente en/of lagere reserves die de banken moeten aanhouden, allebei maatregelen die de kredietmarkt weer zullen aanzwengelen

 

Troeven om de crisis af te wenden

Ook al is de schuldenlast hoog, er zijn diverse factoren die het risico op een financiële crisis verkleinen. Zo is de Chinese spaarquote een van de hoogste van alle grote economieën. Ruim 90% van de schuld wordt gefinancierd in China, waardoor de afhankelijkheid van het humeur van buitenlandse beleggers erg beperkt is.

 

Ten tweede zijn de wisselreserves van het land (3385 miljard euro) gigantisch en kunnen die gebruikt worden om het Chinese bankensysteem te versterken. Dankzij zijn grote exportcapaciteit en positieve betalingsbalans kan China trouwens probleemloos aan buitenlandse munten geraken. De politieke en monetaire autoriteiten beschikken ook over nog heel wat manoeuvreerruimte, zowel m.b.t. het begrotingsbeleid (staatsschuld maar zowat 20% van het bbp) als m.b.t. het monetair beleid (leidend rentetarief nog op 5,6%). Intussen blijft het bbp tegen een gestaag tempo aangroeien.

 

Chinese beurs interessant

De beurs van Shanghai klom de voorbije 12 maanden 67% hoger in lokale munt (nog meer in euro). De hoofdreden is het openstellen van de grootste beurs op het Chinese vasteland (Shanghai) voor beleggers in Hongkong, en omgekeerd. Dit zorgde voor een ware koersopstoot op die beurs en de Chinezen aarzelen niet om te lenen om te kunnen beleggen.

 

Dat er druk gespeculeerd wordt, blijkt bijv. ook uit het feit dat aandelen die zowel in Shanghai als in Hongkong noteren, op de beurs van Shanghai tot een derde duurder verkocht worden dan in de voormalige Britse kroonkolonie. Het blijft dus interessant om via Hongkong in Chinese aandelen te beleggen.

 

Deel dit artikel