Analyse
Amerikaanse Federal Reserve: baby steps 3 jaar geleden - donderdag 26 februari 2015

Volgens de Fed is de soliditeit van de Amerikaanse economie lichtjes teruggevallen door de conjuncturele evolutie in de rest van de wereld.

Hoe dan ook, Amerikaanse aandelen en obligaties in dollar verdienen nog altijd steevast een plaatsje in onze portefeuilles. 

 

De Fed stelt zich voorzichtig op. De centrale bank benadrukt dat de arbeidsmarkt goed blijft herstellen (toenemende jobcreatie), dat de gezinsuitgaven verder stijgen en de economische activiteit flink aantrekt. Ze wijst er echter eveneens op dat de Chinese economie sneller vertraagt dan voorzien en dat het herstel in de eurozone maar traag op gang komt. Ook maakte ze bekend dat hoewel de inflatie momenteel onder de beoogde 2 % ligt, ze stilaan haar doelstelling zou moeten bereiken.

 

Op basis van deze analyse blijft de Fed vrij vaag over haar monetaire politiek van de volgende maanden. Ze heeft de markten klaargestoomd voor een verandering van toon maar bevestigt dat dit niet noodzakelijk zal gepaard gaan met een onmiddellijke renteverhoging.

 

Concreet zal de leidende rentevoet, die sinds eind 2008 bijna op nul staat, dit jaar hoogst waarschijnlijk worden opgetrokken. Wel zal dit niet voor juni gebeuren en misschien zelfs niet voor september, afhankelijk van de conjuncturele evolutie van de volgende maanden. De verhoging van de rentevoet zal de dollar een duw in de rug geven.

 

Deel dit artikel