Analyse
VS: wijziging monetaire koers in zicht? 4 jaar geleden - dinsdag 20 augustus 2013

Goed voor wereldeconomie maar beurzen kijken met bange ogen naar de Fed.

De detailhandelsverkopen zijn in juli in de VS voor de vierde maand op rij gestegen (+0,2 %). Voeg daar minder nieuwe werklozen aan toe, een inflatie van 2 % in juli, een stijging van de vastgoedprijzen en het aantal nieuwbouwwoningen, en aandelenmarkten die hoge toppen scheren, en dan heb je steeds meer signalen die de Fed er wellicht zullen toe aanzetten om zijn liquiditeitsinjecties terug te schroeven. Ook de Amerikaanse consument, die het meerdere jaren liet afweten, ziet het weer zitten. De consumptieuitgaven van de gezinnen zijn goed voor zowat 70% van het Amerikaanse bbp, dus als die stijgen is dat goed nieuws voor zowel de Amerikaanse economie als voor de hele wereldeconomie.
De Amerikaanse beurs blijft in onze gunst dankzij de naar verwachting hogere rendementen dan in de eurozone, de relatief lage volatiliteit, en de goedkope dollar t.o.v. de euro. Besteed er 20% van uw portefeuille aan via de fondsen KBC Index United States, SSgA US Index Equity of Threadneedle American, of via de tracker iShares S&P 500.

 

Door de zondvloed aan goed nieuws vanuit de VS en de uittocht van de eurozone uit de recessie, vreest men dat de centrale banken, met de Fed op kop, hun kapitaalinjecties om de economie te ondersteunen nu snel zullen afbouwen. Over de impact van die kapitaalinjecties op de reële economie bestaat discussie, maar dat ze de financiële markten ondersteunen, staat buiten kijf. Die laatste hadden er vorige week dan ook geen goed oog in: de S&P 500 gaf 2,1% prijs, de Stoxx Europe 50 klokte vooral door de Britse aandelen (FTSE :-1,3 %) slechts af op een winst van 0,1 %. Het feit dat de economie van de eurozone opnieuw groeit werd wel goed onthaald: Frankfurt en Brussel klommen 0,6% hoger, Parijs en Madrid 1,2 %, Milaan won 2,9%.

 

Op de obligatiemarkten bereikten de risicopremies tussen Spaans en Italiaans schuldpapier enerzijds en Duits anderzijds hun laagste niveau van de voorbije twee jaar. De Duitse rente op 10 jaar klom mooi hogerop, tot bijna 1,9% aan het einde van de week, tegenover minder dan 1,7% de week ervoor. Ze volgde dus de hausse van de Amerikaanse rentevoeten, die afklokten boven de 2,8%, t.o.v. minder dan 2,6% een week eerder.

 

Dankzij de verbetering van de reële economie klom de prijs voor een vat Brent-olie vorige week 3,8% hoger, tot 111,6 USD. De edelmetalensector spurtte 10,3% hoger. Na de dalingen van de voorbije maanden, profiteerden zowel particulieren (Chinezen en Indiërs) als beleggers van de lage prijsniveaus om te kopen. De non-ferrosector, die hard was afgestraft uit vrees voor een economische vertraging, won 2,4 %. Rio Tinto (-2 %) blijft onze sectorfavoriet.

 


Deel dit artikel