Analyse
Nieuwe rentedaling in Australiƫ 4 jaar geleden - dinsdag 6 augustus 2013

De Reserve Bank of Australia verlaagde haar leidende rentevoet van 2,75 naar 2,5 %.

Na de recente rentedalingen heeft de Australische dollar reeds 14 % verloren tegenover de euro en de Amerikaanse dollar. Maar desondanks blijft hij duur. We blijven Australische staatsobligaties mijden (ondanks zijn AAA-rating), net als de beurs van Sydney die weliswaar correct is gewaardeerd maar het niet onder de markt heeft door de inzinking van de grondstoffenmarkt. Hoewel de Australische dollar haar neergang kan voortzetten is het niet uitgesloten dat de komende maanden deze activa opnieuw
hun opwachting maken in
onze portefeuilles.

 

Het huidige renteniveau is het laagste van de laatste vijftig jaar en vreemd genoeg vindt de daling plaats net voor de verkiezingen. In deze periode houden centrale banken zich meestal op de vlakte en houden ze hun politiek onveranderd.

De Reserve Bank heeft echter beslist om in te grijpen omdat de economie nog steeds groeit tegen een ritme lager dan het potentieel. Daarenboven zit de werkloosheid in de lift maar vormt de inflatie geen enkel probleem (tegen 2,4 % ligt ze grotendeels in lijn van de doelstellingen).
Met de renteverlaging beoogt de centrale bank de aantrekkingskracht van Australische obligaties te verminderen en zo de Australische dollar te verzwakken. Dit laatste is gunstig voor de niet-mijnbouwbedrijven die het momenteel moeilijk hebben door het hoge niveau van de dollar.

Deel dit artikel