Analyse
Licht aan het einde van de tunnel voor de eurozone? 4 jaar geleden - donderdag 1 augustus 2013

De economische situatie in de eurozone begint stilaan te beteren.

Toch raden we u nog steeds aan om activa uit de eurozone te vermijden. Raadpleeg onze rubriek Stel uw portefeuille samen en volg onze adviezen om evenwichtig te beleggen.

 

Economisch moreel

In juli kon voor de 3e opvolgende keer het moreeel van de economische actoren stijgen. Zo hebben vele bedrijfsleiders nu meer vertrouwen in de toekomst. De bouwsector vormt hierop echter een uitzondering.
Ook de Europese consument begint het einde van de tunnel te zien.
Geografisch gezien gaat het economisch sentiment erop vooruit in 4 van de 5 grootste economieën uit de eurozone: Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Het feit dat deze laatste 2 landen opnieuw de toekomst wat rooskleuriger inzien, is dan ook een aardige verrassing.

 

Werkloosheid

In juni is voor de 4e opeenvolgende keer de werkloosheid stabiel gebleven (12,1 % van de actieve bevolking). Het ziet ernaar uit dat de drastische toename van het aantal werklozen geleidelijk aan stilvalt. Van mei tot juni is dit aantal zelfs met 24.000 eenheden gedaald.

 

Inflatie

De economie lijdt vrijwel onder geen enkele inflatiedruk. De inflatie is dan ook onveranderd gebleven ten opzichte van vorige maand en bedraagt 1,6 %.

Deel dit artikel