Analyse
Japan: nu al buiten adem? 4 jaar geleden - dinsdag 13 augustus 2013

Na een economische groei van 3,8 % in het eerste kwartaal 2013 ten opzichte van een jaar geleden moest Japan zich in het tweede kwartaal zich tevreden stellen met een groei van slechts 2,6 %.

In de eerste paar maanden nadat Shinzo Abe aan de macht kwam, kende Japan een vlaag van euforie. Vandaag begint het land echter de grenzen van zijn huidige politiek in te zien. Toch blijven we een deel van onze portefeuilles op de Japanse markt beleggen.

 

Wel is het zo dat de bank van Japan ervoor zorgt dat de overheid goedkoop geld kan lenen en de yen in waarde afneemt met het oog om de competitiviteit van Japan op te krikken. Helaas beperken de gigantische overheidsschuld en het enorme begrotingstekort de manoeuvreerruimte van de staat waardoor de economie maar niet op gang kan komen.

Ook is er in de volgende maanden sprake om de consumptiebelastingen (vergelijkbaar met BTW) te verhogen met als doel de inflatie te doen stijgen (één van de doelstellingen van Tokyo). Maar in een land waar de consument opnieuw wat vertrouwen heeft en met moeite de binnenlandse markt trekt, zou een dergelijke belastingstijging het economische herstel wel eens in de kiem kunnen smoren. Daarnaast zijn de Japanse bedrijven nog steeds niet echt happig om in eigen land te investeren (bijgevolg profiteren ze ervan om hun winst te doen aanzwellen).

We betwijfelen dat de politiek van Shinzo Abe het land uit het economische slop kan halen. Toch is er geen reden tot onrust. In 2012 bedroeg de Japanse groei 2 %, voor 2013 wordt zo'n 1,5 % verwacht, een cijfer dat niettemin de groei van de eurozone overtreft. Bovendien beschikken de Japanse bedrijven, die op een berg liquiditeiten zitten en van de zwakke yen profiteren, nog over tal van troeven om hun marges op te trekken.


Deel dit artikel