Analyse
India probeert zijn munt op peil te houden 4 jaar geleden - woensdag 21 augustus 2013

De Indiase roepie bereikte een historisch dieptepunt en verloor in drie maand zowat 14 % van zijn waarde.

De Indiase roepie is nu lichtjes ondergewaardeerd t.o.v. de euro, wat de beurs van Bombay correct gewaardeerd maakt. Besteed er gezien de hoge volatiliteit niet meer dan 5% van uw portefeuille aan, via het fonds Aberdeen Global Indian Equity A2.

 

De oorzaak van de terugval van de roepie is te zoeken bij de stijging van de Amerikaanse rentevoeten (die veel beleggers richting VS en weg van de groeilanden trekt), maar ook bij het onvermogen van de regering in Dehli om de koersval te counteren. Gezien het zwakkere vormpeil van de economie proberen de autoriteiten hun munt op peil te houden door in te grijpen op de markten, maar ook door exportbedrijven te dwingen hun inkomsten te converteren in lokale munt.
Daarnaast hebben de autoriteiten al drie keer de invoertaks op goud verhoogd en recentelijk zelfs maatregelen genomen om de uitstroom van kapitaal te beperken, waardoor veel beleggers India ontvluchten. Bovendien dreigt de inflatie de pan uit te swingen (9,6% in juli), waardoor de centrale bank haar rentetarief moet aanpassen, wat dan weer nog meer op de groei weegt. India heeft er baat bij om de beleggers gerust te stellen en adequate maatregelen te treffen om zijn potentieel te verzilveren, maar het slaagt daar voorlopig niet in.

 

Deel dit artikel