Analyse
Duitse exportmachine trekt zich weer wat op gang 4 jaar geleden - vrijdag 9 augustus 2013

Het herstel van Europa's grootste economie zet zich door.

Dat bericht zou beleggerskansen kunnen bieden, maar helaas is de beurs van Frankfurt niet goedkoop.
Rekening houdend ook met de sterke euro, beleggen we
onze portefeuilles liever buiten de eurozone. Er zijn wel diverse Duitse aandelen die u mag houdenDe Duitse export is in juni met 0,6 % toegenomen ten opzichte van mei, maar ten opzichte van een jaar eerder is er nog altijd een daling van 2,1 %. Toch is de versnelling van de verkopen naar de VS en naar Europese landen buiten de eurozone in juni een opsteker.
Bovendien is de invoer op een maand tijd met 0,8 % gedaald, waardoor de handelsbalans kon worden afgesloten met een mooi overschot (±16,9 miljard euro in juni).
De flauwe binnenlandse markt weegt wel op de productiesector, die zijn omzet in juni met 0,5 % zag achteruitboeren ten opzichte van mei (de verkoop naar het buitenland steeg met 0,1 % maar de binnenlandse verkoop tuimelde 2,2 % lager).
De groei van de Duitse economie blijft dus afhankelijk van het vormpeil van de export. Duitsland zal niet in een recessie belanden in 2013 en het Duitse groeicijfer zal boven het gemiddelde voor de eurozone afklokken, maar de Duitse economie zal toch afhankelijk blijven van internationale gebeurtenissen, van de mate waarin andere eurolanden erin slagen hun economie te stabiliseren, en van de mate waarin diverse groeilanden een al te forse vertraging van hun economie kunnen afwenden.

Deel dit artikel