Analyse
Beurzen reageren ook positief op slecht nieuws? 4 jaar geleden - donderdag 25 juli 2013

De aandelenbeurzen hebben weer de wind in de zeilen, dankzij de signalen dat we op weg zijn naar de normalisering van de economie. Verrassender is wel dat de beurzen ook positief reageren op tegenvallende Amerikaanse detailhandelsverkopen en op de terugval van de Chinese export.

De aandelenbeurzen hebben de wind in de zeilen. Dat is vooral te danken aan geruststellend nieuws uit de Verenigde Staten, waar de vastgoedmarkt en de economie in betere doen zijn, en uit Japan waar het beleid van premier Shinzo Abe de gezinnen en de bedrijven nieuwe zuurstof heeft gegeven.
Verrassender is wel dat de beurzen ook positief reageren op de tegenvallende Amerikaanse detailhandelsverkopen en de terugval van de Chinese export. Zolang de economie het lastig heeft, zullen de centrale banken immers de rente heel laag houden en de markten blijven overspoelen met liquiditeiten. Het gevolg daarvan is dat de obligatierente laag blijft en dat beleggers op zoek gaan naar meer rendement via aandelen en zo de koersen steunen.

 

Maar de maatregelen van de centrale banken blijven uitzonderlijk. Het zal weliswaar niet zo meteen normaliseren maar vroeg of laat moet dat toch gebeuren. Onvermijdelijk zal dat gepaard gaan met het opdrogen van de liquiditeiten én met koersdalingen.

 

We hebben dus in eerste instantie het gewicht van obligaties in onze portefeuilles verminderd. We geven de voorkeur aan aandelen, met een focus op waarden met solide fundamentals die beter stand zullen houden als de centrale banken het geweer van schouder veranderen. Vandaar onze voorkeur voor Amerikaanse en Britse aandelen en voor Chinese aandelen die volgens ons te zwaar afgestraft zijn terwijl China een groot groeipotentieel heeft. Tot slot krijgt de Japanse yen, die na de recente koersdaling ondergewaardeerd is, een plaatsje in onze portefeuille. Niet via de te dure en riskante obligaties maar wel via Japanse aandelen die kunnen profiteren van de heropleving van de export.

Deel dit artikel