Analyse
Bron van informatie: “minutes” van centrale banken 5 jaar geleden - donderdag 28 februari 2013

Vergaderingen van centrale bankiers over het rentebeleid gebeuren altijd achter gesloten deuren. Maar dankzij de publicatie van de minutes of notulen van de vergadering krijgt men een gedetailleerde blik achter de schermen.

Niet onbelangrijk

De laatste jaren voeren zowat alle grote centrale banken ter wereld een zeer expansionistisch monetair beleid. De rente staat op een bodemniveau en de geldpers wordt van tijd tot tijd aangesproken. Nu komt het er bij centrale bankiers op aan of ze dit beleid zullen voortzetten, nog opdrijven of gaan afbouwen. Over deze punten wordt de laatste tijd op vergaderingen die om de vijf tot acht weken worden gehouden veel gepalaverd. Dit zijn beleidspunten die de markten natuurlijk bezighouden. Het mag dan ook niet verbazen dat de minutes of notulen van een vergadering de laatste tijd grondig worden uitgespit. De Federal Reserve net als de Bank of England (BoE) maken deze notulen enkele weken na het tijdstip van de bijeenkomst openbaar. De Europese Centrale Bank wacht hier 30 jaar (!) mee. Echt veel actuele informatie zal deze publicatie dan ook niet meer hebben. Er woedt momenteel wel een discussie om de publicatie ervan te versnellen. ECB-voorzitter Mario Draghi zou daar alvast geen probleem mee hebben.

 

Vergadering

De voorzitter van een centrale bank, Ben Bernanke van de Fed, Mario Draghi van de Europese Centrale Bank en ook nog Mervyn King van de BoE mogen dan wel de uithangborden zijn van hun respectievelijke bankinstelling maar dit betekent niet dat ze het beleid volledig zelf uitstippelen en alle macht in handen hebben. De monetaire politiek komt op een democratische manier tot stand waarbij discussie onderling over de te volgen lijn niet wordt geschuwd. Uiteindelijk wordt er in het comité gestemd volgens meerderheid. En het is nu net deze informatie die publiek wordt gemaakt (met uitzondering van de ECB dus).

 

Effect op de markt

De publicatie van de minutes van de Fed en de BoE zorgde vorige week voor heil wat deining op de markten. Aan de ene kant lijken steeds meer comitéleden van de Fed gewonnen voor het geleidelijk terugdraaien van het huidige zeer expansieve beleid terwijl uit de minutes van de BoE blijkt dat het comité gewonnen is om een nieuwe ronde van gelddrukken op te starten. Het ene zorgde voor een aderlating op de beurzen en het andere gaf het Britse pond rake klappen. Het moge duidelijk zijn dat veel marktparticipanten al uitkijken naar de volgende publicatie.

 

Deel dit artikel