Dossier
Beleggen in goud: diverse mogelijkheden

Artikels

 • Artikel
  Beleggen in goud: diverse mogelijkheden 2 jaar geleden - dinsdag 1 november 2016

  Goudstaven en goudklompen

  Dit is materieel goud, de bruto-grondstof in verschillende gedaantes waarvan het gewicht varieert van 5 gram tot meer dan 12 kilogram.

   

  Geldstukken

  Van de Napoleon tot de Leopold, en van de Krugerrand tot de Golden Eagle, goudstukken zijn overal in de wereld in verschillende vormen aanwezig. Ze wekken vooral de belangstelling van de verzamelaars en zijn als beleggingsinstrument enkel interessant voor zover men zich ineigszins kan informeren over hun verzamelwaarde. Het gewicht van het goud is immers niet de enige factor die de werkelijke waarde van het stuk bepaalt. Ook de verzamelwaarde speelt een niet onbelangrijke rol. Om het verschil uit te drukken tussen het gewicht van het goud en de werkelijke waarde van het stuk, die wordt beïnvloed door de vezrzamelwaarde, gebruikt men de term premie.

   

  Goudmijnaandelen

  Het gaat niet om een werkelijke belegging in het edele metaal, maar wel om een aandeel van een onderneming die actief is in de opgraving van goud in Zuid-Afrika, Noord-Amerika, Australië enz. Zoals bij elk aandeel hangt de waarde van de belegging af van de kwaliteiten die de onderneming voor de belegger heeft. Maar de koersontwikkeling van deze aandelen zal ook heel sterk worden beïnvloed door de schommelingen van de goudprijs, zowel in plus als in min.

   

  Fondsen van goudmijnaandelen

  Deze fondsen maken het mogelijk om met een beperkt bedrag en op een gediversifieerde manier te beleggen in verschillende goudmijnaandelen van verschillende landen.

   

  Trackers

  Trackers die ook Exchange Traded Funds of ETF worden genoemd, zijn financiële instrumenten (beleggingsfondsen) die tot doel hebben de evolutie van een beursindex of van een aandelenmandje te weerspiegelen. Trackers zijn net als aandelen permanent verhandelbaar op de beurs volgens de wet van vraag en aanbod. De prijs van de trackers weerspiegelt het niveau van de onderliggende index en wordt uitgedrukt in een fractie van dat niveau (bijvoorbeeld 1/10, 1/100). We raden de aankoop aan van een tracker die direct in goud belegt (en niet in afgeleide producten).

   

  Voor wie en in welke verhouding ?

  Gezien het speculatieve karakter van goudbeleggingen is het gele metaal niet aangewezen voor kleine portefeuilles. Het is eerder bestemd voor wie er warmpjes in zit : hetzij als diversificatie en bescherming wanneer alles slecht gaat, hetzij als speculatief instrument.


  Deel dit artikel

;