Bezig met laden...
02 542 33 51
van maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur
Heeft u al een spaarbuffer aangelegd? Kunt u het bedrag dat u zult beleggen minimum 10 jaar missen? Bent u bereid risico's te nemen? In dat geval bent u klaar om in fondsen te beleggen.
Eerst dient u echter te bepalen welke type belegger u bent in functie van het rendement dat u wil bereiken en de risico's die u wil nemen. Goed om te weten: hoe hoger het risico, hoe hoger het potentiële rendement.
Defensieve belegger: u wil graag zo min mogelijk risico's nemen
Een lager risico betekent een lager potentieel rendement, dat is algemeen geweten. Kiest u voor deze strategie, dan zullen uw rendementsvooruitzichten dus minder fraai ogen dan indien u voor een risicovollere strategie kiest.
Daarnaast loopt u echter nog steeds het risico dat u in de loop van een ongunstig jaar op de markten, een verlies van 5 % lijdt. In extreem slechte omstandigheden kan dit verlies nog oplopen.
Evenwichtige belegger: u neemt een middelhoog risico
U wilt graag rendement en risico evenwichtig combineren. U bent er zich echter van bewust dat u door deze strategie te kiezen, 15 % van uw inzet kunt verliezen tijdens een ongunstig jaar op de markten. In extreem slechte omstandigheden kan dit verlies nog oplopen.
Dynamische belegger: u staat open voor een hoog risico
U streeft een zo hoog mogelijk rendement na op de lange termijn. U bent er zich echter van bewust dat u door deze strategie te kiezen, mogelijks 25 % van uw inzet kunt kwijtspelen in de loop van een ongunstig jaar op de beurzen. In extreem slechte omstandigheden kan dit verlies nog oplopen.
Vervolgens zullen we u helpen de grote lijnen te bepalen van uw portefeuille, in functie van uw beleggersprofiel.
Bent u een defensieve belegger, dan wordt algemeen aangenomen dat in uw portefeuille vooral minder riskante beleggingsproducten steken (obligaties, verzekeringen, liquiditeiten). Zo zullen aandelen over het algemeen maximum 40 % van de portefeuille bestrijken. Vastgoed kan in dit geval oplopen tot 20 % van de portefeuille.
Bent u een evenwichtige belegger, dan zullen aandelen over het algemeen 30 à 70 % van de portefeuille vertegenwoordigen. Minder riskante beleggingsproducten (obligaties, verzekeringen, liquiditeiten) zullen eveneens schommelen tussen de 30 en 70 %. Uw portefeuille zal tenslotte voor maximum 20 % aan vastgoed gewijd zijn.
Bent u een dynamische belegger, dan kan uw portefeuille voor 100 % aan aandelen samengesteld zijn. Beleggingsproducten die als minder riskant worden beschouwd (obligaties, verzekeringen, liquiditeiten), zullen hier veel schaarser zijn dan bij andere profielen.
Is het interessanter om in Amerikaanse aandelenfondsen te beleggen of in Europese? En hoeveel moet u beleggen in aandelen actief in groeilanden? Is een obligatiefonds in euro de moeite waard of verdienen eerder obligatiefondsen in vreemde valuta uw aandacht?
Welke fondsen u kiest, in functie van waarin ze investeren, zal een grote impact hebben op het toekomstige rendement van uw portefeuille. Bijgevolg is het erg belangrijk om de juiste fondsentypes op de kop te tikken, m.a.w. de fondsen die qua rendement een degelijk potentieel bieden en tegelijk gepaard gaan met een aanvaardbaar risico.
In dit kader kunt u een beroep doen op de analyses van Test-Aankoop invest over de situatie op de beurzen en de wisselmarkten wereldwijd. Opdat u makkelijker uw portefeuille zou kunnen samenstellen, stellen wij u drie portefeuilletypes tot uw beschikking: defensieve belegger, evenwichtige belegger, dynamische belegger.
Bent u niet geneigd om overdreven veel tijd te besteden aan het beheer van uw portefeuille, dan kunt u ook kiezen voor een gemengd fonds. Dat bestaat uit aandelen en obligaties en garandeert u een uitstekende diversificatie van uw vermogen. Ontdek welke fondsen wij u aanbevelen op onze site.
Eens u heeft bepaald welke fondsentypes voor u het interessantst zijn in functie van uw profiel, is het een kwestie van de meest veelbelovende fondsen op het spoor te komen.
Om uw kansen te vergroten op het selecteren van fondsen die de komende jaren nog goed zullen presteren, hebben we een analyse uitgewerkt die op vijf criteria stoelt
– rendement over vijf jaar
– regelmaat van de prestaties
– risico
– kosten
– nabijheid van de beoogde markt
Voor elk van de criteria krijgt elk fonds een cijfer tussen 0 en 100.
Het fonds dat het minst presteert binnen zijn categorie krijgt een 0 als cijfer, het best presterende krijgt een 100.
Vervolgens berekenen we een gemiddeld cijfer van de vijf criteria door aan elk van die criteria de volgende gewichten toe te kennen
– rendement op vijf jaar: 25%
– regelmaat: 25%
– risico: 20%
– kosten: 15%
– nabijheid van de beoogde markt: 15%
Het fonds met het beste gemiddelde cijfer krijgt een score van 100.
Het fonds met het laagste gemiddelde cijfer krijgt een score die gelijk is aan die minimumwaarde.
De andere fondsen krijgen een score die ligt tussen de minimumwaarde en 100, en dat afhankelijk van hun positionering ten opzichte van die twee uitersten.
Volgens de toegekende score krijgt elk fonds ook een beoordeling
– uitstekend: vanaf 90
– goed: vanaf 70
– voldoende: vanaf 50
– zwak: onder 50
Voor elk van de portefeuilletypes die we u aanraden, vindt u een lijst van fondsen die we u aanraden. Ontdek onze adviezen voor de defensieve belegger, de evenwichtige belegger en de dynamische belegger.
Nu dat u een keuze heeft gemaakt en het bedrag kent van elk fonds waarin u wilt beleggen, is het tijd om actie te ondernemen. Concreet betekent dit dat u via uw bank beleggingsfondsen kunt kopen.
Als uw bank beschikt over een netwerk aan agentschappen, neem dan contact op met uw bankier en vraag hem om de fondsen die u interesseren, te kopen. Wel zult u op voorhand uw beleggersprofiel moeten bepalen om na te gaan of de beleggingsproducten die hij u wil verkopen, wel degelijk overeenstemmen met uw noden. Ook kunt van bij u thuis fondsen kopen via een online beleggingsplatform, waarover tegenwoordig alle banken beschikken.
Om makkelijk de fondsen op te sporen die u interesseren, gebruikt u het best de ISIN-code. Dit is een unieke code samengesteld uit 2 letters en 10 cijfers, die u naast elk beleggingsfonds op onze site terugvindt.
Eens u een fonds heeft geselecteerd, geeft u het bedrag aan dat u wenst te kopen (5000 euro bijvoorbeeld). U krijgt dan het aantal fracties overeenkomstig dit bedrag. Bij andere banken moet u dan weer het aantal fracties opgeven dat u wenst te kopen.
Stel dat u 5000 euro wilt beleggen en dat de prijs voor één fractie 50 euro bedraagt (u vindt de waarde van elk fonds op onze site), dan zult u in dat geval 100 fracties moeten kopen. Een aantal fondsen noteren op de beurs (trackers bijvoorbeeld). In dat geval dient u ook de beurs aan te geven waar u het fonds wilt kopen, alsook de maximum koers waartegen u het wilt kopen (= limiet).
Het fonds dat u heeft gekocht, zal vervolgens terechtkomen op de effectenrekening van uw bank. U zult er zijn evolutie kunnen monitoren en het eventueel op een later tijdstip kunnen verkopen indien dit nodig blijkt.
Mogelijks biedt uw bank niet alle fondsen die wij aanbevelen. Of misschien doet ze dat wel, maar hanteert ze hoge prijzen. Weet dat een aantal banken u een uitgebreide keuze aan beleggingsfondsen bieden, en wel tegen vaak interessante prijzen: weinig of zelfs geen instapkosten, gratis of goedkope effectenrekening. Dit is het geval bij BinckBank, DeGiro, Deutsche Bank, Keytrade Bank en MeDirect.
Krijg 5 credits om ons aanbod te ontdekken!
of registreer u (5 credits om ons aanbod te ontdekken)
Heeft u al een account? Registreer u
Alle financiële informatie (1 maandblad en 4 weekbladen, toegang tot de website, advies van onze experts via telefoon) gratis gedurende één maand. Profiteer vervolgens van een korting van 50% gedurende 11 maanden (€14,98 in plaats van €30,46 / maand).
Abonneer u en profiteer één maand gratis van ons aanbod!Registreer u op onze site en krijg aan de hand van uw 5 credits gratis toegang tot exclusieve content voor een periode van 2 weken. Ontdek de aanbevelingen van onze experts in aandelen, beleggingsfondsen en obligaties en zet deze om in de praktijk.
Krijg 5 credits om ons aanbod te ontdekken!