Analyse
Japanse aandelenfondsen: een troef voor uw portefeuille 3 jaar geleden - woensdag 17 december 2014

Is het niet te laat om op de kar te springen?

Neen. Japanse aandelen krijgen een fikse duw in de rug vanwege de strategie van premier Abe en de politiek van de centrale bank. Wilt u in Japanse aandelenfondsen beleggen, dan raden we u zeker en vast Aberdeen Global Japanse Equity aan, dat vooral mikt op grote, exportgerichte, Japanse bedrijven (Canon, Toyota Motor) en profiteert van de dalende yen. Kies ter diversificatie ook voor Aberdeen Global Japanese Smaller Companies, Henderson HF Japanese Smaller Companies, die beleggen in kleinere, op de binnenlandse markt gerichte, ondernemingen (meer kansen op rendement maar risicovoller).

 

Strategie

Een speerpunt in de strategie van Abe en de Japanse centrale bank is ervoor te zorgen dat er opnieuw een inflatoire wind door het land waait. Het vooruitzicht van duurdere prijzen in de toekomst zal er immers voor zorgen dat gezinnen en bedrijven vlugger zullen spenderen. Wij denken dat Abe in zijn opzet zal slagen. De goedkoper geworden yen (-5,1 % in euro dit jaar) helpt een handje want hij zorgt alvast voor duurdere import van goederen (zoals de quasi totale voorziening voor energie) en (geïmporteerde) inflatie.

 

Herstel op de beurzen

Het aankoopprogramma van financiële activa (zoals beursgenoteerde trackers in Japanse aandelen) door de centrale bankier wordt nog opgetrokken. De exportgerichte bedrijven zien hun cijfers versterken door de goedkope yen (= concurrentievoordeel). De heroriëntatie van GPIF, het grootste pensioenfonds ter wereld, richting (lokale) aandelen zal zorgen voor een nog grotere vraag naar Japanse aandelen. De meeste bedrijven komen voor de dag met betere winstverwachtingen én focussen zich steeds meer op de aandeelhouders (inkopen eigen aandelen, invoeren deugdelijk bestuur).

 

Opgelet voor 'hedging'

Heel wat fondsen in Japanse aandelen beschermen zich tegen de evolutie van de yen in euro. (dit heet hedgen en wordt in de naam van fondsen aangeduid met H, h of hedge).

 

Wij raden u af om erin te beleggen omdat hedging afbreuk doet aan een verdere (munt)spreiding binnenin uw portefeuille en het u opzadelt met een fonds dat geen voordeel zal halen uit de door ons verwachte klim van de ondergewaardeerde yen in de toekomst (verkoop Aberdeen Global Japanse Equity A2H EUR).

 

Deel dit artikel