Analyse
Goudmijnen verramsjt 3 jaar geleden - vrijdag 19 december 2014

De goudmijnaandelen die eerder werden afgeslacht, doen het vandaag beter. Een opportuniteit?

Na de afslachting van de goudmijnen op de beurs (-70 % sinds september 2011) vallen er koopjes te doen op voorwaarde dat u tegen een stootje kunt, want forse koersschommelingen zijn hier dagelijkse kost.
De durvers onder u mogen kopen (met mate en gespreid in de tijd). Onze voorkeur gaat naar fondsen die beleggen in een goede mix van grotere marktspelers (Barrick Gold en Goldcorp) en kleinere bedrijven (B2Gold, Tahoe Resources) zoals
LO Funds World Gold Expertise en Tocqueville Gold ka.

 

Kop van Jut

Geen enkele goudmijn is aan de slachting ontsnapt. Dit is te wijten aan te dure overnames/fusies, de foutieve focus op groei in plaats van winstgevendheid en … de zwakke goudprijs. Het is geen toeval dat de piek van de goudmijnen op de beurs gelijk valt met die van de goudprijs zelf (september 2011). De goudmijnen verloren 70 % sindsdien, terwijl de wereldbeurzen … 70 % hoger staan. Goud ging zelf 30 % lager.

 

Globaal beterschap

Uiteraard is het nog niet al peis en vree in het land van de goudmijnen, vele mijnen hebben het immers moeilijk met de huidige lage goudprijs maar de bedrijven zitten ook niet stil: kostenbesparingen, afstoten van onderdelen en verbeterde kaskosten zorgen voor hogere operationele winst. Ook de rapportering is transparanter dan ooit. Dat alles ziet u (nog) niet in de koersen terug.

 

Deel dit artikel