Analyse
Bill Gross verlaat fondsbeheerder PIMCO 3 jaar geleden - donderdag 16 oktober 2014

De man die de obligatiemarkten kan doen bewegen, Bill Gross zoekt andere oorden op.

De aankondiging zorgde voor een schokgolf op de fondsen- en obligatiemarkten. Het vertrek van Gross heeft ook een impact op Belgische beleggers. We zijn verkoper van de meeste PIMCO-fondsen (gebruik onze rekenmodule en raadpleeg onze favorietenlijst). 

 

Auf wiedersehen

Bill Gross, de medeoprichter van PIMCO, een dochter van de Duitse verzekeraar Allianz, wordt aanzien als een van de beste, zo niet dé beste obligatiebelegger van zijn generatie. Hij was tevens de beheerder van PIMCO Total Return Bond Fund. Dat is het grootste obligatiefonds ter wereld met een portefeuille van meer dan 175 miljard euro.

 

Ter vergelijking, het grootste fonds dat u in België kunt kopen als particuliere belegger is Carmignac Patrimoine A met een beheerd vermogen van 20 miljard euro.
Gross trekt nu naar concurrent Janus Capital.

 

Beslissing treft ook Belgen

Terwijl de PIMCO-fondsen in ons land in het verleden uitsluitend gekocht konden worden door rijkere beleggers via private banking, of indirect via dakfondsen (= fondsen die beleggen in andere fondsen), is dat sinds september 2012 niet langer het geval. De Amerikaanse beheerder kreeg toen groen licht van onze toezichthouder FSMA om zijn fondsen in België te mogen slijten aan de man in de straat.

 

Instellingen als BinckBank, Deutsche Bank, Keytrade Bank en MeDirect Bank waren er dan ook als de kippen bij om die fondsen aan de man te brengen. En dat gebeurde vaak met Bill Gross als trekpleister.

 

Door het vertrek van de goeroe verliezen heel wat beleggers nu de voornaamste reden waarom ze in de fondsen zitten. Loont het voor hen de moeite om in de fondsen te blijven zitten? Of vormt het vertrek van Gross een opportuniteit, ook voor nieuwe beleggers?

 

Geen koopjes

Het is nog te vroeg dag om nu al te oordelen welke impact het vertrek precies zal hebben op de fondsen. Wel verlaten heel wat beleggers het schip waardoor er massaal geld vloeit uit de fondsen. Dat is uiteraard nooit goed voor het dagelijkse fondsenbeheer. Daarnaast zal het nieuwe beheerteam zich moeten bewijzen.

 

Het feit dat wij verkoper zijn van de meeste PIMCO-fondsen, komt in de eerste plaats door de portefeuille van de fondsen zelf. Heel wat fondsen beleggen immers in een obligatiecategorie die we op dit moment niet kopen (bijvoorbeeld hoogrentende obligaties die te duur zijn geworden). Daarnaast zijn er heel wat PIMCO-fondsen op onze markt die elke vorm van wisselkoersrisico in euro afdekken. Dat kost niet alleen geld, het zorgt er ook voor dat u een mogelijke dollarhausse aan uw neus ziet voorbijgaan. Ook daarvan zijn we vandaag geen voorstander.

 

In het spoor van Gross

Heel wat professionele beleggers volgen Bill Gross naar zijn nieuwe werkgever, Janus Capital. Daar wordt hij de beheerder van Janus Global Unconstrained Bond Fund. U denkt er misschien aan Gross te volgen?

 

Helaas, dat zal niet lukken. Janus Capital besliste begin 2010 immers om de fondsendeuren te sluiten voor particuliere beleggers in ons land. Maar geen gejammer. De verwachting is dat Bill Gross als vanouds zijn mening op het marktgebeuren zal blijven spuien.

 

Deel dit artikel