Analyse
Indiase trackers: opgelet! 4 jaar geleden - woensdag 16 juli 2014

Wat te doen als u nog Indiase aandelen in uw portefeuille aanhoudt?

Bent u nog belegd in Indiase aandelen via populaire trackers als Amundi MSCI India, db x-trackers MSCI Index, iShares MSCI India, Lyxor ETF MSCI India, enzovoort, dan is het moment ‘extra rijp’ om uit te stappen.

 

Die trackers hebben immers als gemeenschappelijke eigenschap dat ze dezelfde onderliggende benchmark, MSCI India, volgen. En die index werd onlangs aangepast.
Voornaamste slachtoffer is HDFC Bank, een van de grootste banken van het land. Het gewicht van die instelling in de MSCI-index valt terug tot een kleine 2 %, komende van meer dan 5 % (eind vorig jaar: 7 %).

 

Omdat de trackers als enig doel hebben om hun onderliggende index te schaduwen, zijn ze ook verplicht om de positie in HDFC Bank drastisch af te bouwen. Dat genereert niet alleen extra (transactie)kosten, het is in dit geval ook spijtig voor de aandeelhouders. De instelling is immers zowat het kroonjuweel binnen de Indiase banksector (op grond van verwachte groei, stabiliteit in de resultaten en kwaliteit van de portefeuille). Het is dan ook geen toeval dat een uitstekend actief beheerd fonds als Aberdeen Global Indian Equity het bankaandeel de belangrijkste plaats toekent in zijn portefeuille. En zo’n actief beheerd fonds kan dat blijven doen als de beheerder overtuigd is van het potentieel van een aandeel. Een luxe die een passief beheerd fonds niet heeft.

 

Deel dit artikel