Analyse
Lichte daling van onze portefeuille in april 4 jaar geleden - maandag 12 mei 2014

Vorige maand verloor onze portefeuille met een neutraal profiel en een horizon van tien jaar 1,1 %. Dat was vooral te wijten aan de Aziatische beleggingen, die in China op kop.

Met dat maandverlies staat het jaarrendement van onze portefeuille:
> op één jaar op 6,2 %
> op drie jaar op 7,5 %
> op vijf jaar op 10,9 %
> op tien jaar op 6,9 %

Klik hier om de huidige samenstelling van onze neutrale portefeuille op tien jaar te kennen

 

Chinese daling

De daling van onze portefeuille in april is grotendeels te verklaren door de terugval van de Chinese aandelenfondsen zoals GAM Star China Equity (-6,9 %). Ze werden gepenaliseerd door aandelen zoals Ping An (verzekeringen, -11 %) en Galaxy Entertainment (casino’s, -10 %).
Ons advies
De beleggers kunnen de laatste economische cijfers niet appreciëren, maar zelfs aan een tragere groei (genre 5 %) blijft de Chinese economie de transitie naar consumentengerichte economie goed verteren. De beurs noteert op het randje van goedkoop. U mag nog kopen.
Ontdek onze adviezen hier.

 

Veranderingen in de portefeuilles

Wat de neutrale portefeuille op tien jaar betreft mag u de obligaties in Zwitserse frank (5 %, beperkt potentieel) verkopen. Daarnaast mag u ook een deel van de Amerikaanse aandelen (5 %, gedeeltelijke winstname) van de hand doen. De opbrengsten steekt u voor de helft in een spaarrekening en voor de andere helft in tak 21 (onze adviezen vindt u hieronder).

Portefeuille bestaat uit vier categorieën

We verdelen de portefeuille voortaan in vier blokken. Naast de klassieke beleggingen in ‘aandelen’ en ‘obligaties’, vindt u er ook ‘liquiditeiten’ en ‘verzekeringen’ apart in terug.

In het blok ‘liquiditeiten’ steekt de cash die zal gebruikt worden om toekomstige aankopen mee te betalen. Dat geld staat los van wat u nodig hebt om van te leven. Kies voor de spaarrekening. Die is vlot aanspreekbaar, rekent geen kosten aan en kent een voordelige fiscaliteit (geen roerende voorheffing op intresten lager dan 1 880 euro). De rendementen zijn laag, maar weet dat er grote verschillen zijn tussen aanbieders.
Ontdek onze beste rekeningen hier.

 

Voor de ‘verzekeringen’ denken we in de eerste plaats aan de tak 21-levensverzekering. Die biedt een hoger rendement dan de spaarrekening zonder echt meer risico in huis te halen. Als compensatie levert u wel in op het vlak van flexibiliteit (meer kosten, roerende voorheffing indien verkoop binnen de acht jaar). Ook hier is het aanbod op onze markt groot. Onze Beste Koop heeft vorig jaar een rendement van 3,36 % geboden.
Ontdek hier de naam van onze Beste Koop.

 

Deel dit artikel