Analyse
Russische aandelen: voorzichtigheid geboden! 4 jaar geleden - vrijdag 11 april 2014

De situatie in Oekraïne weegt ook zwaar op de beurs van Moskou en op de roebel. Door de westerse sancties tegen Russische bedrijven is het einde van de miserie nog niet in zicht.

Laat u zich dan ook niet vangen aan de optisch lage stand van de Russische beurs. Het is nog te vroeg om Russische aandelen te kopen. Afblijven.

 

Geen opportuniteit

Sinds we eind vorig jaar de post Russische aandelen hebben verkocht staat de beurs van Moskou alweer ±13 % lager. De helft van dat verlies is te wijten aan de beurs, de andere helft aan de val van de roebel in euro.

 

Maar van een koopopportuniteit is hier helemaal geen sprake. Als we louter kijken naar de vooropgestelde winsten van de Russische bedrijven noteert de beurs van Moskou goedkoop. Maar als we ook rekening houden met de hoge koersschommelingen van de belegging, dan is de verwachte opbrengst van Russische aandelen nog altijd te laag om dat risico te compenseren.

 

Zwakke roebel

En het verhaal wordt nog slechter. De roebel zal nog zakken tegenover de euro. Niet alleen door de huidige politieke en economische omstandigheden, ook door de stevige inflatie (meer dan 6 %) die het land maar niet onder controle kan krijgen. Dat zorgt voor een uitholling van de munt op termijn.

 

Westerse sancties

Ten slotte moet men ook rekening houden met de westerse maatregelen tegen Russische instellingen (zoals Bank Rossiya) en personen, want die kunnen een impact hebben op (buitenlandse) investeringen in het land en zorgen voor kapitaalvlucht.

 

Deel dit artikel