Analyse
Petercam heeft alternatief voor spaarrekening: is dit zo? 4 jaar geleden - woensdag 30 april 2014

Petercam maakt momenteel heel wat reclame voor zijn ‘alternatief voor een spaarrekening’. We vroegen ons af wat dit alternatief nu wel is en namen een kijkje.

Ondanks de constante daling van de rentevergoeding op spaarrekeningen staat in ons land nog een kleine 250 miljard EUR op deze rekeningen geparkeerd. Bijgevolg proberen heel wat (financiële) spelers nu die massa aan spaargeld te activeren en brengen ze producten op de markt die deze zoekende spaarders zouden kunnen interesseren.
Niettemin bestaan er betere alternatieven dan Petercam:

BNP Paribas Portfolio FoF Conservative

Ethna-AKTIV E

KBC Institutional Global SRI Def 1

KBC Master Fund Low

Rouvier Patrimoine

Sivek Global Low

 

Geen echt alternatief

Met zijn marketingcampagne wil Petercam spaarders overhalen om hun spaargeld op een actievere manier in te zetten en schuift het het gemengde beleggingsfonds Petercam L Patrimonial Fund naar voren. Maar in de eerste zin van de productfiche staat letterlijk dat het ‘een alternatief is voor een spaarrekening, zij het met meer risico want de inventariswaarde kan ook dalen.’

 

De fondsenportefeuille bestond op 31 maart 2014 uit onder meer 54,8 % obligaties en 27,9 % aandelen. Het belegt trouwens ook in afgeleide producten (opties, futures). U stapt met andere woorden in een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Maar veel spaarders willen geen risico en willen al zeker niet dat hun spaargeld in waarde zou kunnen verminderen. Ze willen op beide oren kunnen slapen en op elk moment hun geld ter beschikking kunnen hebben.

 

Elders beter

De slagzin waarmee Petercam uitpakt, dekt dus niet de lading. Een echt alternatief zou een risicoloos product zijn die zoals het Petercam-fonds gemiddeld tussen de 4 à 5 % per jaar oplevert. Vandaag is het nu evenwel onmogelijk om zonder risico een dergelijk rendement te boeken.

 

Het Petercam L Patrimonial Fund valt dus in een andere productklasse, namelijk die van de defensief gemengde fondsen (obligaties 60 à 70 % en aandelen 30 à 40 %) en behoeft een beleggingshorizon van 5 à 7 jaar. Wilt u het rendement op uw spaargeld verhogen door extra risico aan boord te nemen dan kunt u overwegen om in een defensief gemengd fonds te beleggen.

 

Deel dit artikel