Analyse
Fondsen: raadpleeg de nodige documentatie! 4 jaar geleden - donderdag 17 april 2014

Het is soms bijzonder moeilijk om te raden welke portefeuille of strategie een fonds erop nahoudt op basis van enkel en alleen zijn naam.

Ga er niet van uit dat de fondsennaam de volledige lading dekt. Raadpleeg altijd de officiële documentatie, zoals het informatieve Key Investor Information Document (KIID), de prospectus en de technische fiche.
Noteer de
ISIN-codes om de verschillende versies niet met elkaar te verwarren.
En bel ons
contact center in geval van twijfel. 

 

Info zoeken

Een fondsennaam kan nogal informatief zijn. Standaard bevat de fondsennaam de naam van de fondsenvennootschap (ING, KBC), gevolg door de naam van het compartiment (vb. Equity World dat wereldwijd in aandelen belegt).

 

Soms kan een fondsennaam echter ook vaag zijn. Zo mikt Petercam L Equities Opportunity op ‘aandelen’ (= equities), maar welke precies worden niet gezegd. Skagen Global mikt dan weer op iets ‘wereldwijds’ (= global), maar dat kunnen zowel aandelen als obligaties zijn. En wat te denken van Contrarian Equities at Work? De beheerder belegt in aandelen vanuit een tegendraadse visie (= contrarian). Maar om te weten te komen over welke aandelen het gaat of welke strategie wordt gevolgd, zult u dieper moeten graven.

 

En al helemaal onmogelijk om iets uit de fondsennaam af te leiden wordt het met generieke namen als Robeco of Universal Invest Quality Growth. Beleggen ze in aandelen, obligaties of beide?

 

Wat aandelen betreft, kunt u beleggen in kleine of grote aandelen, in groeiaandelen of waardeaandelen. Die specifieke stijlen zijn niet altijd terug te vinden in de fondsennaam en kunnen voor grote rendementsverschillen zorgen.

 

Ook bestaat er voor éénzelfde fonds vaak een keuze uit verschillende muntklassen, ingedekt tegen wisselkoersrisico of niet, enz.
Neem bijvoorbeeld BGF Global Government Bond A2 USD. Uitgaand van de benaming belegt het fonds in internationale (= global), obligaties (= bonds), uitgegeven door de overheid (= government). Een goede naam, ware het niet dat het fonds alle muntrisico indekt tegenover de Amerikaanse dollar! De evolutie van het fonds lijkt ook meer op de evolutie van een fonds die in obligaties in dollar belegt en niet in wereldwijde obligaties.

 

Onthoud dus dat u zich als belegger systematisch moet documenteren.

 

België

Er bestaat er bij ons geen kwantitatieve regelgeving wat naamgeving betreft. Toch mogen fondsenuitgevers niet doen wat ze willen. De FSMA, onze Belgische toezichthouder, controleert immers (via het prospectus) of de gehanteerde naam overeenstemt met de beleggingspolitiek. Daarnaast kan de instelling eisen dat bijkomende uitleg toegevoegd wordt aan de benaming van een beleggingsfonds met Europees paspoort.

 

VS

De VS verplicht een fonds dat de naam draagt van een belegging, bijvoorbeeld ‘Europese Aandelen’, om minstens 80 % van de portefeuille daarin te steken. De regel werd in 2001 ingevoerd nadat bleek dat heel wat fondsen de beleggers misleiden door onvoldoende te beleggen in wat ze lieten uitschijnen.

 

Deel dit artikel