Analyse
Beleggen in Poolse aandelen 4 jaar geleden - donderdag 17 april 2014

Kies de juiste tracker.

Heeft u een langetermijnportefeuille (20 jaar) en een neutraal of dynamisch risicoprofiel, dan mag 5 à 15 % van uw vermogen in Poolse aandelen beleggen via de tracker iShares MSCI Poland UCITS ETF (GER). 

 

Polen doet het goed

Het land zit economisch in de lift en kan rekenen op een sterke binnenlandse afzetmarkt. Financieel is alles onder controle (overheidsschulden, buitenlandse schulden, tekorten op de lopende rekening).

 

De regering is bezig aan een ambitieus hervormingsplan om van het land een modern en industrieel baken in de regio te maken. De bedrijfsresultaten zitten in de lift en daar lust de beurs van Warschau wel pap van. Sinds begin januari staat ze al 5 % hoger. Ter vergelijking, wereldwijd is dat 2 %

 

Enkel trackers

U vindt geen gespecialiseerd fonds in Poolse aandelen terug in ons land. Beursgenoteerde trackers bieden echter soelaas en de beste onder hen (op het vlak van liquiditeit en fiscaliteit) is iShares MSCI Poland.

 

Opgelet: er bestaan verschillende versies van diezelfde tracker, noterend op verschillende beurzen.

 

Koop iShares MSCI Poland UCITS ETF (GER) die op de Deutsche Börse (Xetra) noteert. Het is niet de versie met het goedkoopste beheer, dat is de Amerikaanse variant, maar wel die die u finaal het minste kost. De tracker keert immers geen dividenden uit waardoor u een roerende dubbele voorheffing vermijdt Dat compenseert ruimschoots de ietwat hogere jaarlijkse kosten. Goed meegenomen is dat u op die tracker slechts 0,09 % beurstaks betaalt (bij aankoop en latere verkoop).

 

Deel dit artikel